Helyi közélet

2012.11.11. 15:01

Édességtől roskadozott az asztal

Miskolc - Kiderült, mely receptek tetszettek leginkább a zsűrinek, azaz melyek olvashatók majd receptkönyvünkben.

Miskolc - Kiderült, mely receptek tetszettek leginkább a zsűrinek, azaz melyek olvashatók majd receptkönyvünkben.Irigykedhetnek az édesszájúak amiatt, amit kedden láttunk a diósgyőri Kisgergely cukrászdában: húszféle süteménytől roskadozott az asztal. Az a húsz finomság volt rajta, amelyeket a versenyünkre beküldött receptekből készítettek el a cukrászok, és amelyek receptjei bekerülnek majd kiadónk karácsony előtt megjelenő receptkönyvébe.

A rendezvényre meghívtuk a húsz karácsonyi édesség receptjének beküldőit is, akik közül sokan elfogadták a meghívást. A finomságok mellett hirdette ki az eredményt a zsűri, Kisgergely Zsolt és Balga Tibor.

Sokszínű sütemények

– Nem volt könnyű dolgunk, hiszen nagyon sok jó recept jutott el hozzánk – hangsúlyozta rövid beszédében Tibor, a cég vezetője. Végül azok mellett döntöttek, amelyek amellett, hogy karácsonyi hangulatúak, mindenki számára könnyen elkészíthetőek. Egyrészt az olcsóbb alapanyagaik miatt, másrészt az egyszerűségük miatt. Arra is ügyeltek, hogy sokszínűek legyenek a kiválasztott receptek, legyen köztük tortacsoda, pohárdesszert, egyszerű sütemény, krémes süti és sós rágcsálnivaló is.

A három „dobogós” édesség között is van torta is, krémes sütemény is. A zsűri és a süteményeket elkészítő cukrászok egyöntetű véleménye alapján az első helyezett a Mákos mogyorótorta lett, amely Lorger Károly olvasónk receptje alapján készült el.

Később megkérdeztük az ítészeket, hogy miért az egyébként külsőre szerény torta varázsolta el őket. Mindnyájan azt válaszolták, az íze a csoda: a mogyoró, a mák, a narancs kombinációja, amelyet aztán nyakon öntöttek a karamellel...

Melyik lesz a kedvenc?

Az eredményhirdetést követően Balga Tibor még elárulta a húsz recept beküldőjének, hogy tervezik: megversenyeztetik vásárlóik körében is a kiválasztott édességeket. (Már ott is volt mindegyik versenymű az egyik pultban, bárki megcsodálhatta, választhatott közülük.) Amelyik a legjobban ízlik a vásárlóknak, mondta Tibor, azaz amelyikből a legtöbb fogy, azt beemelik a választékukba, és úgy árulják majd, hogy kiírják alá – bíznak benne, hogy büszkék lesznek a szerzők rá, hogy mindezt egy Kisgergely cukrászdában – a recept beküldőjének nevét.

S hogy mit szóltak a kiválasztott receptek gazdái az elkészített süteményekhez? Majd mindegyikük azonnal felismerte a sajátját a többi között, és jelezte, épp ilyenre sikerül otthon is. Volt, aki megjegyezte, otthon sosem sikerül ilyen szép magasra, és volt, aki mondta, az övé egy kicsit ugyan ropogósabb szokott lenni, de ez is nagyon-nagyon finom.

ÉM-HM


Krémes, torta, flódni

Az eredményhirdetésre ketten biztosan nem tudtak eljönni, ez pillanatokon belül kiderült: az ónodi Gulyás Jánosné ugyanis a második helyet érdemelte ki Kijevi krémesével, a harmadik pedig a Bábeczky Tibor- Faragó Gertrúd páros lett (régi pályázói receptversenyeinknek), ők Putnokon élő olvasóink. A páros Karácsonyi gesztenyetortája lett díjazott. Nagyon sok recepttel pályáztak egyébként, Flódnijuk, amelyet pohárban szolgáltak fel, szintén bekerült az első húsz díjazott közé, így a receptkönyvünkben is olvasható majd, hogyan kell elkészíteni.


Károly bácsi tortája

Igencsak meglepődött az első helyezésen Lorger Károly. Azt hitte, hogy túlságosan egyszerűnek fogja találni a zsűri a tortáját. Mint mondta, a alapreceptet az interneten találta – gyakran merít ihletet a netről – de egy kicsit átalakította. Megjegyezte, a család náluk úgy szereti, ha egy gombóc vaníliafagylalttal tálalják.     

Zsolt és Tibor, a két zsűri elmondta nekünk, hogy Károly bácsi mákos tortája néven tervezik is árusítani a sütit a cukrászdában.

Körmöci Attila mutatta is, hogy talán hogyan volna érdemes továbbfejleszteni. A tavalyi év országtortája volt a Kecskeméti barackos kölestorta. Ennek mintájára az édesség alapja maradna Károly bácsi tortája, de a folyékony karamellt a torta belsejébe töltenék, amely akkor folyna ki, ha a sütit a villával felvágná a fogyasztója. Mennyei meglepetés lehetne...


A kiválasztott karácsonyi édességek

  • 1. helyezett: Mákos mogyoró torta, Lorger Károly, Miskolc
  • 2. helyezett: Karácsonyi gesztenyés torta, Bábeczki Tibor és Faragó Gertrúd, Putnok
  • 3. helyezett: Kijevi krémes, Gulyás Jánosné, Ónod
  • Különdíjas: Karácsonyi linzer, Béres Bertalanné, Szendrő
  • Továbbá:

  • Citromos pisztáciás kuglóf, Németh Margit, Miskolc
  • Flódni pohárban, Bábeczki Tibor és Faragó Gertrúd, Putnok
  • Karácsonyi linzer, Béres Bertalanné, Szendrő
  • Fűszeres muffin, Érsekné Kormos Andrea, Borsodnádasd
  • Mézes diós muffin, Sallai Józsefné, Hejőbába
  • Mákos narancsos piramis, Kiszelik Nóra, Miskolc
  • Narancsos szívecskék, Érsekné Kormos Andrea, Borsodnádasd
  • Karácsonyi csoda, Andorkóné Matisz Cecília, Miskolc
  • Karácsonyi mézes narancsos torta, Andorkóné Matisz Cecília, Miskolc
  • Tepertős sajtos réteges pogácsa, Andorkóné Matisz Cecília, Miskolc
  • Capuccino szelet, Drótos Istvánné, Sajópetri
  • Sós, Sumi Andrásné, Miskolc
  • Moszkauer, Gallóné Korompai Ágnes, Miskolc
  • Emeletes élvezet, Bíró Harsányi Krisztina, Miskolc
  • Tejszínes rizses kocka, Bíró Harsányi Krisztina, Miskolc
  • Kedvenc szelet, Bákai Miklósné, Miskolc
  • Mézes csók, Bujdosó józsefné, Járdánháza
  • Különleges bejgli, Béres Bertalanné, Szendrő

  • Miskolc - Több meglepetést is talált a receptek között a zsűri, és az édességek elkészítői.

    Miskolc - Egy pici lány is ott volt receptversenyünk eredményhirdetésén, mint kiderült, édesanyjával, Bíró Harsányi Krisztinával érkezett. Ő is azonnal felfedezte anyukája süteményeit a sok finomság között, nem csoda, hiszen a kedvenceivel pályázott anya.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában