Helyi közélet

2012.11.29. 15:09

“Lehalászták” az adathalászokat

Budapest, Miskolc - Elfogta a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda, korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztály csúcstechnológiai bűnözés elleni osztálya azt a három számítógépes bűnözőt, akik mások mellett egy miskolci nő banki műveletekhez szükséges adatait is megszerezték, majd pénzt utaltak át a hölgy számlájáról és telefonegyenlegeket töltöttek fel az azon lévő pénzből. Csak a miskolci nőnek 420 ezer forint kárt okoztak ezzel, amit azonban a számlavezető pénzintézete később megtérített neki.

Budapest, Miskolc - Elfogta a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda, korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztály csúcstechnológiai bűnözés elleni osztálya azt a három számítógépes bűnözőt, akik mások mellett egy miskolci nő banki műveletekhez szükséges adatait is megszerezték, majd pénzt utaltak át a hölgy számlájáról és telefonegyenlegeket töltöttek fel az azon lévő pénzből. Csak a miskolci nőnek 420 ezer forint kárt okoztak ezzel, amit azonban a számlavezető pénzintézete később megtérített neki.A budapesti és ipolyszögi férfiak ellen számítógépes rendszer és adatok elleni bűntett megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, mert a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján - az Interneten keresztül terjesztett fishing-programok segítségével - megszerezték a sértettek internetes tranzakcióinak lebonyolításához szükséges belépési adatait. Ezeket felhasználva az áldozatok számlájáról különböző pénzösszegeket utaltak el az általuk létrehozott bankszámlákra, a pénzt pedig később felvettek.

Az öt férfit a nyomozók elfogták, gyanúsítottként kihallgatták őket, melynek során beismerő vallomást tettek; hárman szabadlábon védekeznek, de két főt a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett. Az elkövetőknél megtartott házkutatások során a rendőrök számítástechnikai- és mobilkommunikációs eszközöket, adathordozókat foglaltak le.

“A nyomozás jelenlegi adatai szerint a mintegy 30 károsult személyt hozzávetőlegesen 20 millió forint kár érte, de a sértetti kör teljes feltérképezése, illetve a kárérték pontos meghatározása a későbbi nyomozás feladata”, tájékoztatta lapunkat az országos rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában