Helyi közélet

2012.11.06. 19:05

Diósgyőri Vár: újabb közbeszerzési eljárás

Miskolc - Miért nem kezdődött még meg a Diósgyőri Vár milliárdos rekonstrukciója? - kérdeztük többek között az illetékest.

Miskolc - Miért nem kezdődött még meg a Diósgyőri Vár milliárdos rekonstrukciója? - kérdeztük többek között az illetékest.Jelenleg is folyamatban van a Vár közbeszerzési eljárása. - nyilatkozta az Észak-Magyarországnak Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. PR- és Kommunikációs vezetője.

- A kiírás tartalmi része változatlan, a projekt továbbra is megkötött támogatási szerződéssel rendelkezik, tehát megvalósítására a fedezet is rendelkezésre áll. De csak annyi pénzügyi fedezet van, amennyi a szerződéskötéskor rögzített önerő. Azért fontos ennek hangsúlyozása, mert szeptember legvégén a közbeszerzés eljárást a döntési szakaszban eredménytelenné nyilvánította az ajánlatkérő, mert az érvényes ajánlatot tevők közül az összességében legelőnyösebb ajánlatot adó árajánlata magasabb összegű volt, mint amennyibe a pályázat elfogadott költségvetési terve alapján a vár rekonstrukciója került volna. Ez emelte volna az önrészt, ami nem tartható, így a közbeszerzési eljárást újra, immár gyorsított ütemben, hirdetmény nélküli tárgyalásos formában folytatják le. Meghívásra azok kerülnek, akik érvényes ajánlatot tettek. Az építkezésről, az építkezés kezdetéről annyit, hogy a téli hónapokban elvégezhető munkákat a leendő nyertes kivitelező természetesen elvégzi, de látványos haladás a munkálatokban csak a jövő tavasztól várható, amikor a projekt keretében elkezdődik többek között a Vár három tornyának visszaépítése, a gótikus lovagterem, a királyné lakosztálya, és a keleti oldalon található kápolna megépítése.

 Várárokban a rendezvények

Pásztor Imre elmondta azt is, hogy a közbeszerzési eljárás elhúzódása, a törvényességi feltételek betartása azért "haszonnal" is járt, hiszen nagyon sok, a diósgyőri várban megrendezésre kerülő programot meg lehetett tartani ebben az évben. - Minden ellenkező híreszteléssel szemben fontos, hogy a vár két éves időszakra tervezett rekonstrukciós munkálatai alatt, ha bizonyos korlátozásokkal is, de látogatható lesz a vár, sőt: még várépítő túrák is lesznek. - tette hozzá. - Jövőre sem kell nélkülözni majd a Reneszánsz Kavalkádot, a Borsodi Fonót, a Bükki Vadas-Boros Napokat vagy a várjátékokat, hiszen a rendezvények is meg lesznek tartva, immár nem a várban, hanem a várárok területén.


Komplex és kulturális

Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése" címen nyert Miskolc Önkormányzata 2,4 milliárd forintot, amelynek támogatási tartalma majdnem 2 milliárd forint. A pályázat lehetőséget ad a kiemelt turisztikai jelentőségű Diósgyőri várkörnyék, és Lillafüred fejlesztésére.    

A tervezett attrakciósor fizikailag, funkcionálisan és tematikusan is összeköti a Diósgyőrtől Lillafüredig, sőt azon túlnyúló területeken jelenleg is meglévő, látogatott turisztikai helyszíneket. Az egyes projektelemeket "felfűzve", a Diósgyőr-Lillafüred városrész egyedi adottságaira építve egy olyan összetett turisztikai helyszín létrehozását célozza meg, mely jelentősen növelheti az attrakciók látogatottságát és a turisták tartózkodási idejét.

A program lelkét a Diósgyőri Vár részleges rekonstrukciója és funkcióbővítése adja, ehhez vannak kapcsolódó elemek, mint a Lovagi tornák terének és a Vásártérnek kialakítását, illetve a lillafüredi Függőkert felújítása, funkciókkal való megtöltése. Ezen utóbbi elem közbeszerzési eljárása eredményesen zárult. A Függőkert felújításában - konzorciumi partnerként - miskolci cég vesz részt, ezen alprojekt összértéke 265 millió forint.

ÉM-JLI


Ha minden optimálisan alakult volna, akkor elméletileg már az idei esztendőre el kellett volna készülnie a diósgyőri vár több milliárdos rekonstrukciójának. Gyakorlatilag viszont tulajdonképpen egy kapavágás sem történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában