Helyi közélet

2012.11.19. 17:47

Arcok a megyéből: Toronyi Janka diákpolgármester - „Szenvedélyem a diákönkormányzat”

Miskolc - Toronyi Janka véletlenül csöppent bele a Miskolci Diákönkormányzat munkájába.

Miskolc - Toronyi Janka véletlenül csöppent bele a Miskolci Diákönkormányzat munkájába.Új diákpolgármestere van Miskolcnak: Toronyi Janka, aki a Herman Ottó Gimnázium 11. osztályos tanulója. Mint mesélte, tulajdonképpen véletlenül csöppent bele a Városi Diákönkormányzat munkájába. Előtte nem voltak ilyen ambíciói, mert főleg a matematika, a történelem és a földrajz érdekli. De egy évvel ezelőtt nem csak belecsöppent a diákönkormányzat életébe, hanem rögtön a munka dandárjában találta magát. A romániai, később olaszországi ifjúsági csereutakra kellett diákokat beszerveznie (melyeken maga is részt vesz), és felkészítenie a munkára. Azonban megérte a fáradozást, hiszen hozzájuk hasonló fiatalokkal találkoztak más országokban, akikkel megvitatták közös gondjaikat.

Segélykérő levelek

Nyáron pedig a diákönkormányzat diákjogi és érdekvédelmi bizottsága indított kampányt az iskolai erőszak ellen. Janka úgy fogalmazott: ez hatalmas munka, és a fiatalok szinte az egész kampányt egyedül bonyolítják le, csak a támogatás elszámolásához, a könyveléshez kapnak felnőttsegítséget.

A kampány rendkívül sikeres, és a diákokat megdöbbentette, hogy nem csak a megyéből, de az ország minden részéből kaptak szülőktől segélykérő leveleket. Vannak ugyanis olyan iskolák (megyénkben is), ahol mindennapos eseménynek számít a diákok közötti komoly verekedés.

Megéri!

Jankát végül a Városi Diákönkormányzat októberi közgyűlésén választották diákpolgármesterré, és máris tele van tervekkel. Szeretné társaival újjáéleszteni a Diák Oldalak (Dio) című újságjukat. Virtuális formában gondolták a feltámasztást, hiszen így minimális költséggel tudnának eljutni a város középiskolásaihoz. Az első szám várhatóan decemberben jelenik meg. Nagy szükség lenne erre, mondja az ifjú polgármester, mivel a diákok nagyon sok programról, információról nem tudnak, pedig ezek sok fiatalt érdekelnének. Janka nagy szenvedélynek tartja a diákönkormányzati megbízatást.

– Látom, hogy a munkánk során milyen sok fiatalt elérünk, és látjuk az eredményt is. Ezért megéri csinálni! – fogalmaz.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában