Helyi közélet

2012.11.19. 19:48

Aranycsillag: új homlokzatot kapott

Miskolc - Megújult az Aranycsillag, már nem romos, legalábbis kívülről...

Miskolc - Megújult az Aranycsillag, már nem romos, legalábbis kívülről...Megújult az Aranycsillag homlokzata Miskolcon. A hír igen jelentős, hiszen hosszú éveken át semmi sem történt, a főutcai épülettel. A hajdanvolt patinás szálloda méltán vetélkedhetett volna az Avas szállóval a (kétes értékű) belváros legromosabb épülete címért.

– Közös történetünk ez Bruno Bigattonnal, az olasz tulajdonossal – mondta portálunknak Rostás László, Miskolc főépítésze.

– Elkészült a terv, majd elkezdődött a munka. Amint azonban elkezdték visszabontani a homlokzatot, kiderült, alatta ott a régi, gyönyörű, eredeti – mesélte a főépítész. Az örökségvédelmi hivatattal való egyeztetés után kérték Bruno Bigattont, hogy ez alapján újítsák fel az épületet.

Két évtizeden át

– Sikerült rávenni, hogy térjenek el a korábbi tervüktől, és az eredeti homlokzatot állítsák helyre – fogalmazott Rostás László. Kérdeztük, hogy sikerült ezt elérni, amikor közel két évtizeden keresztül nem sikerült a városnak rávennie a felújításra az olasz üzletembert.

– Határozott, következetes kezdeményezésünk eredménye – mondta Rostás László. – Megértettük vele, hogy ez a közös érdekünk, az új homlokzatú épületbe a vásárló is könnyebben bemegy. Ha nincs készség a tulajdonosban, akkor nem sokat tehettünk volna.

Egy biztos, a jelenlegi felújítás nem érintette magát az épületet, csak a palotahomlokzat újult meg. Teljes felújításról nincs szó.

Az olasz Bruno Bigattonból nagyon sokáig hiányzott az a bizonyos „kézség”. A tulajdonában lévő épület sorsával többször foglalkozott lapunk, még vitafórumot is rendeztünk 2008-ban, hogy segítsünk megoldást találni az épület megmentésére. Akkor írtuk: „az egykori Aranycsillag épületében galambok és patkányok tanyáznak, a fôutcáról nézve az ablakokban fél méter vastagon madárürülék látható, az üvegek betörve. A szebb napokat látott épületben közel húsz éve már, hogy nem kapcsoltak villanyt.”

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában