Helyi közélet

2012.11.27. 10:05

A nyáriak is mennek iskolába

Borsod-Abaúj-Zemplén - Jóval többen kezdhetik jövőre az iskolát, mert a tankötelezettség kezdete kitolódott.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Jóval többen kezdhetik jövőre az iskolát, mert a tankötelezettség kezdete kitolódott.Úgy tűnik, vége annak a korszaknak, amikor a szülő úgy dönthetett: maradjon a gyerek még egy évet az óvodában, addig jó, amíg játszik, amíg nem terhelik az iskolai kötelezettségek. A köznevelési törvény módosításának értelmében ugyanis jövő szeptembertől már azok a gyerekek is tankötelesek, akik csak augusztus 31-én lesznek hatévesek. Korábban ez a határidő május 31-e volt. Az óvodavezetőknek, illetve a szakértői bizottságnak azonban megmarad a lehetősége, hogy ha a gyerek nem áll készen, még egy évet az óvodában tarthassák. A törvény módosítja a tankötelezettség időtartamát is: az óvodai nevelés hároméves kortól kötelező, a felső korhatár pedig 16 évre csökken. Sok szakember úgy véli, pont a három éves kortól kötelező óvodai nevelés miatt kell a nyáron született gyerekeket is iskolába küldeni. Az intézményekben ugyanis kell a hely.

Gyors iskolakeresés

„A módosítás elsősorban azoknak a szülőknek jelent gondot, akik eddig azt gondolták, gyerekük nem jövőre, csak azután megy majd iskolába. Ezek azok a szülők, akiknek május 31. és augusztus 31-e között született a gyerekük. Ők most, a módosítást megtudva kezdtek iskolakeresésbe” – kezdte Molnár Zsoltné, a Belvárosi óvoda vezetője. Hozzátette: a határidő változásán túl azonban minden marad a régi. „Azaz, ha a szülő és az óvoda megegyezik abban, hogy a gyerek iskolaérett, vagy sem, akkor „házon belül” eldönthetik, mi a legjobb a gyereknek. Ha azonban ez az egyezség nem jön létre, akkor kell nevelési tanácsadó véleményét kikérni.” De ez eddig is így volt – fogalmazott.

Azt is megtudtuk, az óvodáknak is plusz felkészülést jelent a módosítás, hiszen azokat a gyerekeket is, akiknek elvileg még lett volna egy óvodás évük, már be kellett vonni az iskolai felkészítésbe.

Molnár Zsoltné azt is elmondta: eddig évente körülbelül 70 gyerek ment tőlük iskolába, ez a szám most 20-30-cal több lehet.

Plusz egy osztály

Mit kezdenek ennyi plusz gyerekkel az iskolák? Tóthné Csorba Mária, az Avastetői és a Széchenyi Általános Iskola igazgatója elmondta: a módosítás valóban több gyereket jelent majd, akár egy osztálynyival is többet. Bár – folytatta – a körzetükben lévő óvodák eddig sem tartották indokolatlanul vissza az óvodásokat.

Azt hangsúlyozta: a módosítás nem biztos, hogy jó döntés volt, hiszen ebben az életkorban a 2-3 hónap, nem beszélve az egy évről is nagy különbséget jelent a gyermekek iskolaérettségében. Ők azonban felkészülnek erre, például fejlesztő, plusz órákkal.

ÉM-NSZR


Hatévesen nagy a tempó

A szülők érzik és az óvodapedagógussal együtt el tudják dönteni a gyerekeikről, hogy iskolaérettek-e vagy sem – mondta Kovácsné Feke Zita, akinek kisfia egy évvel később, jövőre megy iskolába. „Nem feltétlenül kényelmi okok miatt hagyják a szülők egy évvel tovább óvodában a gyereküket. A fiammal vártunk, és megérte, hiszen felkészültebb, érettebb lett ezidő alatt. Azt a tempót, amit ma elvárnak, az iskolákban, nem biztos, hogy fel tudja venni egy hatéves” – fogalmazott.


De nehéz az iskolatáska. Biztos "ezer éve", sok szép napos délelőtt is az volt. Úgy emlékszem. Alig, hogy betöltöttem a hatot, amikor édesapámmal és édesanyámmal kéz a kézben sétáltunk - talán - beiratkozni fel, a Kun Béla iskola lépcsőin. Azt hiszem ez volt az első képem az iskoláról. A nagy sárga épületről. Juhász-Léhi István jegyzete.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában