Helyi közélet

2012.10.31. 19:00

Virágok, gyertyák a virtuális temetőbe

Magyarország - Közel félmillióan látogatták meg az interneten működő emlékparkot az elmúlt egy évben.

Magyarország - Közel félmillióan látogatták meg az interneten működő emlékparkot az elmúlt egy évben.Az internet világában élve ma már nem csak a temetőkben lehet emlékezni elhunyt szeretteinkre. Nagyjából egy éve, hogy létezik egy „internetes” temető is Magyarországon, a virtuális sírkertek ingyenesen hozzáférhetők, a honlapon közel 4000 sírhely található.

– Míg a Facebook az élő embereké, az itree a holtaké – fogalmazott Vezse Árpád, az emlékpark ötletgazdája, elkészítője, működtetője.

– Tíz éve gondolkodom már ezen az oldalon, tavaly végre sikerült megvalósítani – mondta Árpád. Mesélte, gyerekként még nem tudta, csak később jött rá, hogy a nagyszülei, sőt, az ő nagyszülei is temetkezési vállalkozók voltak.

Családi indíttatás

– Gyerekként szerettem játszani a gyönyörűen kidíszített halottaskocsi alatt, semmi rossz élmény nem kötődik hozzá – mesélte, hogy honnan az indíttatás a portál működtetéséhez. Mint mondta, régóta izgatta a kérdés, hogy milyen formái lehetnek még az emlékezésnek, és arra jutott, nagyon is lehet létjogosultsága mai világunkban a virtuális sírhelyeknek.

– Manapság egyre gyakoribb, hogy valakit elhamvasztanak, és a hamvait szétszórják, így nem lesz fizikai emlékhelye, erre nyújthat lehetőséget az internet – magyarázta Árpád. Majd a saját példájával folytatta, távol került nagyszülei hajdani lakóhelyétől, ahová nehéz minden alkalommal elutazni, amikor csak gondolni szeretne rájuk. A virtuális sírhelyen gyertyát lehet gyújtani, virágokat elhelyezni, s mivel a gyertyák leégnek, a virágok elhervadnak, így rendszeresen lehet, érdemes látogatni.

Zárt körben

– A sírhelyhez felkerülhetnek régi fotók, és más emlékek, amelyek az elhunytra emlékeztetnek – mondta még Vezse Árpád. Megjegyezte, külföldön működnek hasonló portálok, de azok mindenki számára nyitottak, náluk viszont megoldható, hogy csak egy zárt kör, például a család látogathassa az emlékhelyet.

– Ma már a környező országokból, azok nyelvein, sőt, angolul és németül is működik az oldal – tudtuk még meg, és azt is, hogy a látogatók száma elérte a félmilliót. Az oldalon igyekeznek minél több, a temetésekkel kapcsolatos információt is elhelyezni, és ma már a hírességeknek is kialakítottak egy csarnokot. Például a napokban meghalt Komár Lászlónak, akinek virtuális sírjánál is nagyon sokan lerótták kegyeletüket.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában