Helyi közélet

2012.10.11. 16:15

Tűzoltóság a Bodrogközben

Cigánd - Toborzót tartottak a Cigándon létesülő katasztrófavédelmi őrsre.

Cigánd - Toborzót tartottak a Cigándon létesülő katasztrófavédelmi őrsre.Ami néhány hónappal ezelőtt még csak ötlet volt, az már kezd valósággá válni, 2013-ban Cigándon katasztrófavédelmi őrs kezdi majd meg a működését.

Huszat választanak

– A katasztrófavédelmi törvény értelmében a tűzoltóságnak ma már nem merül ki ott a feladata, hogy egy adott helyszínen befejeznek egy oltást, vagy műszaki mentést, hanem sokkal komplexebb a tűzoltók feladata – mondta a csütörtöki cigándi toborzón Kovács Sándor tűzoltó alezredes, az Encsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője. – Az állománytábla tette lehetővé, hogy Cigándon is létesüljön egy ilyen őrs, amely a sátoraljaújhelyi tűzoltósághoz fog majd tartozni csakúgy, mint a pálházi és a tolcsvai őrs. Először a cigándi őrs kezdi majd meg a működését 2013 második felében, Pálházán és Tolcsván pedig 2014 végéig alakulnak meg a szervezetek.

Kovács Sándor elmondta, a cigándi őrsön majd összesen 20 szakember kezdi meg a munkát a jövő évben. Csütörtökön az első kiválasztás történt meg. Mindenkivel elbeszélgettek, majd küldenek egy értesítést az egészségügyi-, a fizikai- és a pszichológiai felmérésekre. Szükség is lesz a válogatásra, hiszen a csütörtöki első találkozón négyszeres volt a túljelentkezés.

Megmaradni

– Számunkra több okból is fontos a helyi tűzoltóság – mondja Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere. – Elsősorban azért, mert Sátoraljaújhely viszonylag messze van, ezért jó érzés lesz tudni, hogy innen a Bodrogköz 14 települését percek alatt el tudjuk érni szükség esetén. Másrészt pedig azért, mert ha húsz munkahelyet tudtunk teremteni, azzal elősegítjük azt, hogy a munkaerő megmaradjon és a családok is a maradást válasszák az elvándorlás helyett. Harmadrészt pedig azok, akik végül munkát kapnak a cigándi őrsön, azoknak nem kell a közmunkából élni, hanem megkereshetik annak háromszorosát is.

Személyes élmény

– Azért jelentkeztem tűzoltónak, mert nagyon szeretnék másokon segíteni – mondja György Attila. – Első hangzásra talán úgy tűnik, hogy ezek nagy szavak, de nekem személyes élményem is kötődik ehhez az elhatározáshoz. Több mint tíz évvel ezelőtt ugyanis leégett a házunk teteje, és senkinek sem kívánom azt az érzést, amit akkor átéltem. Akkor elhatároztam, ha tehetem, akkor igyekszem majd a bajba jutottakon segíteni. Most nyílt erre lehetőség, szeretném, ha valóra is válhatna az álmom.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában