Helyi közélet

2012.10.16. 07:41

Több ezres pedagógus-elbocsátástól tartanak

Miskolc - Az érdekvédők elbocsátásoktól félnek, a kormányhivatal szerint ennek nincs alapja.

Miskolc - Az érdekvédők elbocsátásoktól félnek, a kormányhivatal szerint ennek nincs alapja.Nem sok jót ígér a pedagógusok számára az iskolák állami fenntartásba vétele, valamint az új köznevelés törvény bevezetése, állítják az érdekvédők. Mint ismeretes, január 1-jétől a fenntartói feladatokat minden általános és középiskolában az állam látja majd el a tankerületeken keresztül. A pedagógus-szakszervezetek szerint a változások 10-12 ezer pedagógus elbocsátását, összesen pedig 20-22 ezer dolgozó menesztését hozzák magukkal országos szinten.

Az indokok

A szakszervezetek előrejelzésének több alapja is van, nyilatkozta az Észak-Magyarországnak Bodolay Zoltán, a Pedagógusok Szakszervezete megyei elnöke. Az egyik, hogy a tervek között szerepel a pedagógusok iskolában töltött idejének megemelése 32 órára. Ebből ugyan nem tudni, mennyi lesz a kötelező óraszám, de a szakszervezet olvasata szerint ez a napközis állások, a helyettesítések és a túlórák megszűnését jelenti majd. Szintén pedagógusállások szűnhetnek meg amiatt, hogy a tankerületek valószínűleg felszámolják a kisiskolák felső tagozatát, mivel ezek sok intézményben kihasználatlanok, vélekedett Bodolay Zoltán, hozzátéve: szintén a pedagógusok létszámának apadását hozhatja magával a tankötelezettség felső határának a leszállítása, és a hároméves szakképzés bevezetése.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete számításai szerint összesen 20-22 ezer dolgozó állása szűnik meg a jövőben. Közöttük nem csak pedagógusok, hanem gazdasági és technikai dolgozók is lesznek. Szendrei Zoltán, a PDSZ regionális ügyvivője lapunknak elmondta: a tankerületek csak a pedagógusokat foglalkoztatják majd, a gazdasági tevékenység, az étkeztetés, a karbantartás és a takarítás kikerül az iskolákból. Így sok dolgozónak megszűnik a munkája, akinek pedig lesz, arra sokkal több feladat hárul majd, mint eddig. Ugyanígy bajban lesznek azok a pedagógusok, akik kis óraszámú tantárgyat tanítanak, ők ugyanis jelenleg félállásban szabadidő-szervezők vagy ifjúságvédelmi felelősök. Ez utóbbiak viszont megszűnnek, és egy pedagógus fogja ellátni 2-3 intézmény rajz- vagy kémiaóráit. Szendrei Zoltán szerint valószínű, hogy a kötelező óraszámok is növekedni fognak, ez pedig újabb leépítéshez vezet majd.

Valóban félniük kell az elbocsátásoktól a pedagógusoknak? – kérdeztük Társy Józseftől, a B.A.-Z. Megyei Kormányhivatal oktatási főosztályvezetőjétől, aki hangsúlyozta: szeptemberben elkezdődött a tanév, a januári fenntartóváltás után az iskolák ugyanazokkal a feltételekkel működnek tovább, tehát nem lesz pedagógus-elbocsátás.

Ezek csak jóslatok

A főosztályvezető úgy fogalmazott: nem érti, a szakszervezetek honnan veszik a számokat, ezek csak jóslatok, hangsúlyozta, melyek az elmúlt években sem jöttek be. Az valószínűnek látszik, hogy a nyugdíjba vonuló kollégák helyére nem vesznek fel újakat, de ez a legkevésbé fájdalmas módja a létszámcsökkentésnek, fogalmazott a főosztályvezető. Hozzátette: a pedagógusok többletterheit csak akkor vezetik be, amikor az állam biztosítani tudja a magasabb béreket is. A nem pedagógus dolgozókkal kapcsolatban pedig elmondta: országszerte és a megyében is több önkormányzat hozott már létre olyan intézményt, mely a település iskoláinak nem szakmai jellegű feladatairól gondoskodik.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában