Helyi közélet

2012.10.27. 01:39

Távhőügy: levelet küldtek az energia hivatalnak

Miskolc - Mint már beharangoztuk, csütörtök délután találkozott Sebestyén László országgyűlési képviselő (Fidesz) és több miskolci lakásszövetkezet képviselője. (Név szerint a belvárosi, a Herman Ottó és a Váralja lakásszövetkezetek.)

Miskolc - Mint már beharangoztuk, csütörtök délután találkozott Sebestyén László országgyűlési képviselő (Fidesz) és több miskolci lakásszövetkezet képviselője. (Név szerint a belvárosi, a Herman Ottó és a Váralja lakásszövetkezetek.) A lakóközösségek elnökei levelet adtak át a képviselőnek, amelynek címzettje Horváth Péter, a Magyar Energia Hivatal elnöke. Kék Károly, a Belvárosi Lakásfenntartó Szövetkezet ügyvezetője lapunknak elmondta, a a képviselő ígérte, eljuttatja az írást a címzettnek. Sőt, azt is, hogy elhívja az illetékes államtitkárt Miskolcra: tájékozódjon távhőügyben.

A csütörtöki találkozó előzménye, hogy az országgyűlési képviselő nemrégiben interpellált a parlamentben „Mi a kormány javaslata a távfűtéses panellakásokban élők költségeinek arányosítására?” címmel. Ám dr. Fónagy János illetékes államtitkár válaszában arra utalt, nincs feladatuk az ügyben, mert már van rendelet, ami korrekciós tényezőkkel szabályozza azt.

A miskolci érintettek véleménye azonban az: maga a rendelet rossz, azon kellene változtatni.

ÉM-HM


A levél:

A levél összeállítói várják a további észrevételeket, amelyeket a tervezett találkozón mondanának el. 

Magyar Energia Hivatal

Horváth Péter

Elnök Úr részére

Tárgy: 104/2011.(VI.29.) kormányrendelettel kapcsolatos módosítási kérelem

Tisztelt Elnök Úr!

Hivatkozással a 2011 – 2012 évi fűtési idény elszámolásokkal kapcsolatos tapasztalatokra és a meglévő adatokra, a Belvárosi Lakásfenntartó Szövetkezet (3530 Miskolc, Király u. 19. ), Herman Ottó Lakás – és Garázsfenntartó Szövetkezet (3532 Miskolc, Győri kapu 121.), Váralja Lakásszövetkezet ( 3535 Miskolc, Kuruc u. 59/61.) indokoltnak tartják a Távhőszolgáltatásról szóló 2005 évi XVIII. törvény végrehajtására kiadott 157/2005.(VIII.15) Kormányrendelet módosításáról szóló 104/2011.(VI.29.) kormányrendelet módosítását az alábbiak szerint:

  • A 3.§.(2) bekezdést visszavonni és a kormányrendelet alkalmazását kötelezővé tenni mindenki részére 2012.január 01. től. a kormányrendelet kötelezővé tétele nem alkalmazható hanem, alkalmazandó csak a módosítás után lehetséges.
  • A 17/E. § (1) bekezdésében előírtak az alkalmazók részére szabad választási lehetőséget kínál a 30% - 50% közötti elszámolási lehetőségek között, ami súlyos személyes érdekek érvényesítésén alapuló viszályokat vált ki a lakóközösség tagjai között . Jelenleg a felső szintek lakói a kormányrendeletnek köszönhetően „ Jogcím nélküli gazdagodás „ ban részesülnek és az épület alsó szintjeinek lakóit terheli az épület által felhasznált fűtési energia indokolatlanul magas szintje. E helyzet feloldásához tekintettel arra, hogy a lakások egymástól nincsenek elszigetelve sokkal nagyobb közösségi tehervállalásra lenne szükséges. Szükségszerűen a mostani szavazásos rendszerben a tulajdonosoknak többsége jól jár, főleg szalag házaknál ezért nem fognak megszavazni egy egyenletesebb tehervállalást. Ezért célszerűnek tartjuk megszüntetni a 30 és 50% közötti elszámolás szabad választási lehetőséget és a kormányrendeletben táblázatokban, az épületnél alkalmazott hőszigetelés és nyílászárók műszaki paraméterek valamint az épület típus, iparosított technológia ( panel ) tégla, egyéb más (4 emeletes 10 emeletes), tömbház, egyedülálló, szigeteletlen , stb/ figyelembevétele mellett meghatározni az elszámolási % -t.
  • Az egycsöves vagy kétcsöves rendszer figyelembe vétele mellett az egycsöves átkötős rendszer alkalmazása esetében ugyanígy fontosnak tartjuk az elszámolásnál alkalmazott korrekciós tényezőket kiegészíteni és figyelembe venni a bejövő és elmenő fűtőenergia változását, kétcsöves rendszernél is figyelembe venni a bejövő és elmenő fűtőenergia változását. a kürtőhatást, valamint korrekciós tényezőket vezetni be az alkalmazott fűtőtestek paramétereinek megfelelően.
  • A szigetelés nélküli, de az ÖKO program keretében korszerűsített lakásoknál bár kimutatható megtakarítás, de a költségek aránytalansága még nagyobb. Szükség lenne külön törvényi szabályzásra.
  • Korrekciós tényezők felülvizsgálata kiegészítése figyelembe véve a helyi sajátosságokat. Elszámolásnál a faktor számok felülvizsgálata, egységesítése sajátosságok figyelembe vétele mellett az azonos lakástípus és egyéb azonosság esetén.
  • Abban az esetben, ha valaki teljesen lezárja a fűtést az alatta és felette illetve a mellette lévőnek indokolatlanul megnövekedik a fűtési energia felhasználása . Anomália megoldásra vár, a kiegészítő korrekció megoldás lehet. Továbbá azt is, érdemes figyelembe venni, hogy a felszálló vezeték hőleadását.
  • A kormányrendeletben figyelembe kell venni a „Nullás” fizetés megszüntetése / ilyen is van / legalább a légköbméter alapján fizesse meg a díjat, gondolunk itt a lakások közötti szigetelések hiányára.
  • Szankciók bevezetése, ha valaki szabálytalanul vételez / a radiátor alsó szelepnél vízóra plomba alkalmazása / a plomba szúró-próbaszerű ellenőrzésének lehetőségének a rendeletben történő alkalmazása.

  • Miskolc - Elégedetlenek az államtitkár válaszával a távhőügyben érintettek.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában