Helyi közélet

2012.10.09. 19:55

Távhőügy: interpellál a honatya

Miskolc - Sebestyén László képviselő jelezte, megkezdte az egyeztetéseket az ügyben.

Miskolc - Sebestyén László képviselő jelezte, megkezdte az egyeztetéseket az ügyben.Beadtam interpellációs igényemet a szaktárca felé, mondta portálunknak Sebestyén László országgyűlési képviselő a távhőszámlák ügyében. Hozzáfűzte, többen is megkeresték már ugyanebben a témában. „Végzem a munkámat, és megkezdtem az egyeztetéseket a távhőszolgáltató szakembereivel is” – fogalmazott.

Igazságtalan elosztási mód

Az elmúlt héten megkerestük Miskolc kormánypárti országgyűlési képviselőit, hogy segítsenek egy rendelet módosításában. Dr. Zsiga Marcell ígérte, tájékozódik a témában, most Sebestyén Lászlótól érkezett válasz.

Megkeresésük előzménye, hogy több olyan esetről is beszámolt lapunk, amikből kiderült, mennyire igazságtalan a távhődíj elosztásának gyakorlata.

(Van, akinek több százezres számlát kell kifizetnie. Van, aki emiatt bírósághoz is fordult, de nem járt sikerrel. Bár a bíróság elismerte, nem használhatott el annyi hőt, mint amit a számla mutat, de mivel korábban szerződésbe foglaltak szerint állapították meg a hő díját, nincs apelláta, muszáj fizetnie.)

A földszinti és a szélső lakásokban élőket érinti a fenti probléma azon távhős, panellakások esetén, amelyekben költségelosztót szereltek be. (Lsd. keretes írásunkat.)

A Mihő Kft. szerint „arra kell a jogszabályokban megoldást találni, hogy hogyan lehetne a kisebb közösség érdekét is figyelembe vevő megoldást találni”.

ÉM-HM


Háttér

A fűtési szezon idején a lakók átalányt fizetnek, majd mikor leolvassák a ház fogyasztását, kapják meg az elszámoló számlát. A földszintiek – mivel nekik muszáj fűteniük, hiszen a ház tetejéről indított melegvíz, mire hozzájuk leér, kihűl – a mérőóra alapján sokat fizetnek. A fentieknél – a forró víz és a felszálló hő hatására mindig meleg van – a radiátor végig nullán áll – nemhogy nem fizetnek a fűtésért, vissza is kapnak a befizetett átalányból. A problémát minden hatóság elismerte, így tavaly megalkottak egy kormányrendeletet, amely korrekciós tényezők alkalmazását javasolja azon lakásoknál, amelyek fizetik a ház fűtésének nagy részét. Azonban nem kötelező az alkalmazása (meg kell szavaztatni a lakóközösséggel) de ha mégis megtörténne, legfeljebb csökkennének a különbségek. Jelenleg a tekintélyes elszámoló számlát kézbe kapók számára nincs jogorvoslat, mivel a költségelosztás a lakók közötti korábbi szerződés alapján történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában