Helyi közélet

2012.10.29. 14:46

Párbeszéd helyett nyomozás

Miskolc, Nyíregyháza - Dokumentumok beszerzése, tanúk meghallgatása zajlik, gyanúsított még nincs.

Miskolc, Nyíregyháza - Dokumentumok beszerzése, tanúk meghallgatása zajlik, gyanúsított még nincs.Még tart a nyomozás a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságon a miskolci szocialisták által tett feljelentések ügyében, tudtuk meg a főkapitányság szóvivőjétől, Fedor Rita főhadnagytól.

Mint ahogy portálunkon beszámoltuk róla, ez év júliusában 77 ügyben tettek feljelentést a miskolci szocialisták a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságon. Eredetileg 116 „visszaélés-gyanús esetet” vizsgáltak meg a feljelentők szakértői, végül 77 ügyben látták úgy, hogy felmerülhet a bűncselekmény – többnyire hűtlen kezelés, okirathamisítás, hanyag kezelés vagy hatóság félrevezetése – lehetősége, amelyekkel összesen 3 és fél milliárd forint kárt okozhattak.

A szocialisták eredetileg azért fordultak a hajdúsági nyomozóhatósághoz, mert a fideszes városvezetés által a szocialista elődjei ellen tett 2010-es feljelentések ügyében is itt folyik az eljárás, azonban Debrecenből illetékességi és hatásköri okokból átküldték a feljelentéseket Miskolcra, a megyei rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályára. Innen két ügyet áttettek a Miskolci Nyomozó Ügyészségre, ahol megszüntették ezeket, majd a borsodi nyomozóhatóságról elfogultság miatt került Nyíregyházára a maradék 75 feljelentés.

Fedor Rita kérdésünkre elmondta: a kollégái a feljelentések tartalmát elemzik, ezek alapján már folyik a szükséges dokumentumok beszerzése, tanúk meghallgatása. Még alig egy hónapja vannak Nyíregyházán a feljelentések, így gyanúsítottként még senkit sem szólítottak meg.

Annak idején Simon Gábor városi MSZP-elnök azzal indokolta a feljelentések megtételét, hogy pártja képviselői a kötelező tájékoztatást sem kapják meg a fideszes városvezetéstől és a miskolci önkormányzati cégektől, a közgyűlés ülésein nincs lehetőség napirend előtti felszólalásra, az írásban feltett kérdések közül pedig csak azokra válaszol a városvezetés, „amelyekre akar”. A szocialisták egyebek mellett a Miskolc Holdingnál tavaly decemberben kifizetett prémiumok, az új villamosok beszerzésének körülményei és az önkormányzatnál és cégeinél végrehajtott személycserék körülményeit vizsgáltatná a rendőrséggel.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában