Helyi közélet

2012.10.22. 11:47

Lelki egészségünkért...

Miskolc - Olvasóink telefonhívását múlt heti szakértőnk: dr. Vas József Pál európai pszichoterápiai szakorvos fogadta.

Miskolc - Olvasóink telefonhívását múlt heti szakértőnk: dr. Vas József Pál európai pszichoterápiai szakorvos fogadta.A hozzám intézett telefonhívásokat és levelek kétféle emberi nehézségről tanúskodnak: egyrészt arról, hogyan védjük testi teljességünket, egész(ség)ünket a kinti behatásoktól; másrészt, azt a nehézséget vázolják, amely a családi kiteljesedés hiányai folytán jelentkezik – összegezte dr. Vas József Pál.

Fél a fogorvostól

Egyik olvasónk írta, hogy gyermekkora óta retteg a fogorvosi beavatkozásoktól, ez oly mértékű, hogy fogelváltozásainak elhanyagolásához vezetett. Örömmel tudatjuk vele, hogy a Magyar Hipnózis Egyesület honlapján tájékozódhat a fogorvosi beavatkozásokat hipnózisban végző fogorvosokról.

Muszáj vásárolnia

Egy másik levélíró „vásárlási mániája” ellen küzd.

– A tudományos lélektan ezt úgy fogja fel, mint az egyéniség megerősítését: ha sok anyagi javad van, hatalmad lesz és boldog lehetsz. Valójában egy gyermeki állapot rögzül ilyen esetben: az anyagi javak pótolják az érzelmi kötődés hiányosságait. Kezelése pszichoterápiával lehet eredményes – tudtuk meg a főorvostól.

Egy fiatal asszony leírja, hogy férje saját elhatározásából lépett ki az életből, amit nem ért, és nem is akarja elhinni, hogy nincs többé; most is várja haza meghalt férjét, elviselhetetlennek érzi a hiányát.

– Az előre nem látott veszteségek elgyászolása igen nehéz. Úgy gondoljuk, ebben a levélírónak szakszerűen folytatott pszichoterápia segíthet – mondta dr. Vas József Pál.

A szülők „túsza” lett

A családi érzelmi konfliktusok sok esetben a szülők morális elveinek különbözőségében rejlenek, amelynek hátterében a szülők otthonról hozott erkölcsi értékei, vagy azok hiányosságai állnak, fejtette ki a főorvos egy telefonhívás kapcsán. A telefonáló megrázó családi történetéből a morális elvek fontossága rajzolódik ki, amely a lélektani és a család kapcsolati működéseit erősen befolyásolja. Az életről és a gyermeknevelésről alkotott eltérő felfogásával a fiatal gyermek valósággal a szülők túszává lett. Az ő esetében a családterápia lehetne a leginkább célravezető megoldás.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában