Helyi közélet

2012.10.18. 14:46

Külföldi sajtó Magyarországról - Külföldi lapok a miskolci tüntetésről, Matolcsy bejelentéseiről, a nyerőgépek ügyéről

Berlin, Brüsszel, Prága, 2012. október 18., csütörtök (MTI) - A Der Spiegel című német hetilap a szerdai miskolci tüntetésekről közölt beszámolót az internetes kiadásában.

Berlin, Brüsszel, Prága, 2012. október 18., csütörtök (MTI) - A Der Spiegel című német hetilap a szerdai miskolci tüntetésekről közölt beszámolót az internetes kiadásában.

A Magyarország - Jobboldali radikálisok masíroznak a romák ellen című beszámolóban a Spiegel Online a Jobbik tüntetéséről és a miskolci cigány nemzetiségi önkormányzat demonstrációjáról számolt be. Kiemelték: a kelet-magyarországi városban "ismét hevesen tüntettek az Avas lakótelepen élő romák ellen", és a Jobbik által meghirdetett tüntetés résztvevői között ott volt a betiltott félkatonai Magyar Gárda több egyenruhás tagja is.

Hozzátették: a jobboldali radikálisok megmozdulása előtt tartott roma demonstráció "a diszkriminációval sújtott kisebbség évek óta legnagyobb tüntetése volt". A magyarországi lakosság "csaknem tíz százalékát" kitevő romákat "hátrányos megkülönböztetés és rasszista ellenségeskedés sújtja" - áll a Spiegel Online beszámolójában.

A The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai napilap európai kiadásának internetes változata arról beszámolt a magyar gazdasági miniszter szerdai bejelentéséről. Matolcsy György kijelentéseinek és a számadatoknak az ismertetésén túl a cikk kitért arra: elemzők az új intézkedéseket elegendőnek tartják ahhoz, hogy 3 százalék alatt tartsák a hiányt, de aggodalmaikat hangoztatják a növekedésre gyakorolt várható hatás miatt. Magyarország előrejelzése 2013-ra e tekintetben most 0,9 GDP-százalék - tette hozzá a WSJ tudósítója.

A múlt hét óta Magyarország valószínűleg az Európai Unió egyetlen országa, ahol a vendéglátóipari egységekben és a városokban nincsenek pénznyerő gépek - írja a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap, amely Határozott magyar lépés a hazárd ellen című, egész oldalas anyagban ismerteti a szerencsejátékokról szóló törvény módosítását.

Peter Morvay pozsonyi publicista, a cikk szerzője szerint a hazárd elleni fellépés indokolt, hiszen a játékautomaták Magyarországon is komoly gondot jelentenek, működtetésük részben összefonódott az alvilággal, s a piszkos pénzek tisztára mosására is szolgál. A döntésnek azonban szerinte más a mozgatórugója: "a Fidesz mögött vagy a kormánypárthoz nagyon közel álló konkrét vállalkozók helyzetbe hozása".

"A kormány döntését azonban a független média is bírálja, mert az tipikus esete annak, ahogy az Orbán-kormány dönt: elhamarkodottan, meggondolatlanul és az erő pozíciójából" - írja a lap. Magyarországon ma megszokott, hogy a parlament a törvénymódosításokat, de még az alkotmány módosítását is ilyen iramban végzi. Orbán vagy valamelyik segédje az egyik nap előjön egy ötlettel, és másnap azt a parlament már meg is szavazza - állítja cikkében a Lidové Noviny.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában