Helyi közélet

2012.10.14. 18:03

Küldjön hírt: Anyanyelvi verseny Sátoraljaújhelyen

Sátoraljaújhely - Az idén 40 éves az Édes anyanyelvünk versenyt rendezték meg ezen a hétvégén Sátoraljaújhelyen.

Sátoraljaújhely - Az idén 40 éves az Édes anyanyelvünk versenyt rendezték meg ezen a hétvégén Sátoraljaújhelyen.2012 október 12-14 között került megrendezésre az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny 40. országos döntője Sátoraljaújhelyen. 142 középiskolás érkezett magyarországi és külhoni intézményekből. Pénteken reggel a megnyitón Tiszolci Józsefné a sátoraljaújhelyi gimnázium igazgatója köszöntötte a vendégeket. Ezután megkezdődött a három órás írásbeli verseny, amelyen nyelvhelyességi, nyelvhasználati feladatokat kellet megoldani. Délután városnézés, kalandpark látogatás szerepelt a programban. Este díszünnepségen vettek részt a vendégek. Szombaton Kazinczy Ferenc szobrának megkoszorúzásával kezdődött a szóbeli vetélkedés. A tanulók három helyszínen adtak számot - neves nyelvészekből álló bíráló bizottságok előtt - felkészültségükről. Háromperces beszédműveket kellett előadni. A megadott témák között szerepelt a jövőkép, az könyvek és az internet kapcsolata és stílus szerepe is. Délután került sor a szakmai értékelésre, amelyen a felkészítő tanárok és a diákok szembesülhettek erősségeikkel és gyengeségeikkel. Este kulturális programon vehettek részt az érdeklődők. Vasárnap kora reggel a hagyományos helyszínen, Széphalmon került sor az eredményhirdetésre. Kazinczy Ferenc sírjának megkoszorúzása után plaketteket, pénzdíjakat, könyvjutalmakat vehettek át a legjobban szereplő fiatalok. A verseny zárszavát Dr. Bencédy József nyugalmazott főiskolai tanár, a bíráló bizottság elnöke tartotta.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye tanulói ebben az évben is eredményesen szerepeltek az országos döntőn. Sátoraljaújhely város plakettjét kapta Csiszárik Katalin a kazincbarcikai Szalézi Szent Ferenc Gimnázium és Farkas Márta a szikszói Szepsi Iskola tanulója. Az Anyanyelvápolók Szövetségének könyvjutalmát kapta Batta Norbert a miskolci Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakközépiskola és Szolnoki Gábor a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanulója. Különdíjat kapott Farkas Márta szikszói, Deák Bettina és Kocsis Alexandra sátoraljaújhelyi diák.

Kispál József, Sátoraljaújhely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában