Helyi közélet

2012.10.31. 09:21

Kevesebb a pénz, pedig a tél jön...

Miskolc - Nem írták ki a szokásos pályázatot az idén a hajléktalanok téli ellátására.

Miskolc - Nem írták ki a szokásos pályázatot az idén a hajléktalanok téli ellátására.Nehezebb lesz a hajléktalanok téli ellátása, az idén ugyanis a Hajléktalanokért Közalapítvány nem írt ki pályázatot a hideg hónapok gondozási feladataira. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az egyik napilapnak válaszolva azt írta: „Az érintett szervezetek feladatuk ellátásához állami normatívát kapnak, pályázniuk nem kell. A hajléktalanok ellátását az Új Széchenyi Terv is több száz millió forintos pályázati lehetőséggel segíti.”

Az új pályázatokról azonban vagy nem tudnak még semmit a hajléktalanokat ellátó szervezetek, vagy a feltételeknek nem tudnak megfelelni.

A Magyar Vöröskereszt Hajléktalanokat Gondozó Központjának miskolci intézményvezetője Duberné Dunaveczki Éva lapunknak elmondta: a pályázati pénztől ezen a télen valóban elesnek, de vannak tartalékaik, így az elmúlt években megszokott téli ellátást tovább folytatják: a teajáratot, a lábadozó működtetését, valamint szükség esetén megnyitják az időszakos férőhelyeket. Az új pályázati lehetőségekről azonban még nem tájékozódtak.

A tél pedig jön

- Nem tudunk mit tenni. A tél jön, a hajléktalanokat pedig el kell látni – tette hozzá az igazgató.

Hiányzik a pályázati pénz a Napfényt az Életnek Alapítványnak is, mely szintén felvállalta a hajléktalan emberek gondozását. Tóth József, az alapítvány elnöke már tájékozódott az Új Széchenyi Terv pályázatiról, de mint mondta, ők például nem tudnak megfelelni a feltételeknek, hiszen önrész biztosítására nincs forrásuk. A munkát azonban folytatják, nagy hangsúlyt fektetnek a téli ellátásra, de fejleszteni nem tudnak. Nem tudják például növelni az utcai gondozószolgálat létszámát. Pedig 30-40 olyan hajléktalanról tudnak, aki kint tölti majd a telet a szabadban. Viszont megragadnak minden lehetőséget, amivel segíteni tudják a fedél nélkül élők életét.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában