Helyi közélet

2012.10.16. 18:53

„Igazságok feszülnek igazságok ellen”

Miskolc - Csak a párbeszéd jelenthet kiutat az avasi lakótelepen kialakult helyzetből.

Miskolc - Csak a párbeszéd jelenthet kiutat az avasi lakótelepen kialakult helyzetből.Beszélgetések közös sorskérdéseinkről. Ezt a címet viselte a napokban, a Miskolci Egyetem Szociológiai Intézeténél megrendezett Romano Teatro Közéleti Fórum, amely – az akkor már ismert szerdai felvonulások miatt – különös felhangot kapott. Pankucsi Márta, az egyetem szociológus tanára a roma kérdés kapcsán a tévutakról és a lehetséges utakról beszélt. Mint mondta, az alacsony iskolázottság, a rossz lakhatási körülmények, a folyamatos leszakadás révén szakadék alakult ki a romák és a többségi társadalom között. „A cigányság egy társadalom alatti osztállyá vált, amelyből a felemelkedés lehetősége szinte kizárt, nincs lehetőség társadalmi mobilitásra” – jelezte a szakember, hozzátéve: „A gyermekek automatikusan öröklik a szüleik társadalmi státuszát és ez megbélyegzi őket egy életre..”

„A világszintű társadalmi válság közepette, amikor az egész ország helyzete kritikus és egyre többen hullanak lefelé, a társadalom romákhoz való viszonyulása is ingatag – vélte Pankucsi Márta –, úgy kellene eljárnunk, mint a bombát hatástalanító tűzszerészeknek. Kellő óvatossággal kell kibogozni a szálakat, elszántság, józanság és figyelem kell, mert az indulatok eddig még soha nem vezettek tartós megoldást hozó eredményre.

Kifelé egy csapdahelyzetből

Hasonlóan vélekedett kérdésünkre Csepeli György szociológus professzor, a Miskolci Egyetem tanára, aki elmondta: „Az avasi lakótelep eleven kapcsolatok hálózata, melybe erőszakkal belenyúlni életveszélyes. A sérelmek, melyeket az ott élők átélnek, lélektanilag valóságosak, de az okok, melyeknek a sérelmek kialakulását tulajdonítják, már nem feltétlenül azok. Érzelmek, indulatok homályosítják el az okok látását, mely csak vitában, semleges, harmadik fél által történő közvetítésben válhat tisztává. A város vezetésének lenne a dolga, hogy folyamatosan napirenden tartsa az Avason élők problémáit, s segítsen nekik azok megoldásában. Az ott élők maguk erre képtelenek, mivel mindenkinek megvan a maga „igazsága”, amely sokszor éppen az ellenkezője a másik fél igazságának. Kárhozatos, ha az igazságot bármelyik politikai erő kisajátítja, s a maga igazságfelfogását ráerőlteti a többiekre.”

A társadalomtudós jelezte: az avasi lakótelep lakói akaratukon kívül csapdahelyzetbe kerültek, melyből segítség nélkül nem fognak tudni kikerülni. „Az agresszív fellépés, a megbélyegzés, a konfliktusok szítása felelőtlen cselekedet, melynek csak vesztesei lesznek – jelentette ki.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában