Helyi közélet

2012.10.26. 13:01

„Elvett óra” visszajár!

Borsod-Abaúj-Zemplén - Ami az őszi óraátállítás biztos nyeresége: vasárnap egy órával tovább szundikálhatunk.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Ami az őszi óraátállítás biztos nyeresége: vasárnap egy órával tovább szundikálhatunk.Vasárnap kezdetét veszi a téli időszámítás: vasárnap hajnalban 3 órakor 2 órára – azaz egy órával vissza kell állítani az órákat. Az óraátállítással – bár vannak kétkedők – energiát spórolunk. A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. adatai szerint egy város éves villamosenergia-fogyasztását spórolhatta meg az ország a most záruló nyári időszámítással. A vállalat által becsült éves megtakarítás megközelítőleg 120 000 megawattóra, ami 30-40 ezer háztartás, azaz egy város éves fogyasztásának felel meg, és körülbelül hatmilliárd forinttal csökkenti az ország villanyszámláját. Ugyanakkor szervezetünket átmenetileg megterhelheti a változás. Szervezetünknek 4-14 napra is szüksége lehet, hogy megszokja a változást, és egyensúlyba kerüljön a belső óránk is.

Magyarországon 1980 óta alkalmazzák a nyári időszámítást, amelynek célja, hogy energiát spóroljunk meg. A téli-nyári időszámítást kormányrendelet szabályozza, amelyet az Unió tagállamaiban érvényes szabályhoz igazítottak. Eszerint a nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart.

ÉM-SzK

 A most hétvégi óraátállítás több miskolci autóbusz, villamos menetrendjét is érinti

MVK villamosai, valamint éjszakai járatai az alábbiak szerint közlekednek az óraátállítás éjszakáján (október 27-én éjszaka, illetve október 28-án hajnalban): 

Villamosok:

– Október 28-án hajnalban a Tiszai pályaudvarról 2:35-kor induló 1-es villamos még nyári időszámítás szerint, a 3:05-ös pedig már téli időszámítás szerint indul.

– Október 28-án hajnalban a Felső-Majláthról 2:20-kor induló 1-es villamos még nyári időszámítás szerint, a 2:50-es pedig már téli időszámítás szerint indul.

Éjszakai autóbusz járatok:

– 1YÉ: 01:15-kor nyári időszámítás szerint,

– 1É (Szondi Gy. u.-ról): 01:50-kor nyári időszámítás szerint,

– 1É (Szondi Gy. u. felé): 01:55, 03:33, 04:05-kor a téli időszámítás szerint,

– 1G (Szondi Gy. u. felé): 23:45, 23:50-kor a nyári időszámítás szerint,

– 1G (Szondi Gy. u.-ról): 03:00, 03:40-kor a téli időszámítás szerint,

– 32G, 20G, 2YÉ, 2É járatok a téli időszámítás szerint közlekednek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában