Helyi közélet

2012.10.11. 08:14

Diploma mellé pár milliós adósság

Miskolc - Van, hogy muszáj felvenni a diákhitelt. Csak legyen miből visszafizetni!

Miskolc - Van, hogy muszáj felvenni a diákhitelt. Csak legyen miből visszafizetni!Ha az egyetemi tanulmányokhoz szükséges pénzt nem tudja a család kigazdálkodni, segíthet a diákhitel. Ettől a tanévtől különösen nagy jelentősége van ennek a kölcsönfajtának, hiszen, az szakminisztérium szűkítette az állami ösztöndíjas helyek számát. A Miskolci Egyetemen jártunk, hogy megtudtuk, éltek-e a diákok a lehetőséggel. Mint kiderült a fiatalok optimisták. Jó állásban reménykednek, és úgy gondolják, hogy nem okoz majd számukra problémát a kölcsön visszafizetése.

Egymillió adósság

Niki, aki kérte, teljes nevét ne írjuk meg már negyedéves jogászhallgató. Ő a Diákhitel1-et igényli, mert a szülei nem tudják finanszírozni a tanulással járó költségeket: az albérleti díjat, a rezsit, a bérlet és a tankönyvek árát. Niki számolgat, és megállapítja, hogy legalább 40-50 ezer forintra van szükségük havonta az egyetemi hallgatóknak, hogy a legfontosabbakra jusson. Megtudtuk tőle, vannak olyan diáktársai, akik munkával szereznek pénzt, ez viszont könnyen a tanulás rovására mehet. Nikinek, mire végez, körülbelül 1 millió forint adóssága lesz, de nagyon reméli, hogy el tud majd helyezkedni, így a hitelt 5-6 év alatt visszafizetheti.

Nem aggódik

Oláh Orsolyának a Diákhitel2-t kellett felvennie, mivel elsőéves jogászhallgató, és Miskolcon csak önköltséges képzés indult ezen a szakon. Az ő adóssága a diplomaszerzéskor közel 2 millió forint lesz, de Orsolya egyáltalán nem aggódik emiatt. Hallotta ugyanis, hogy azoknak a fiataloknak, akik az állami szférában vagy cégeknél helyezkednek el, visszafizetik a költségeit. Bízik abban, hogy édesapja segít neki az álláskeresésben. Orsolya úgy véli, az is kedvező a hitellel kapcsoltban, hogy végzés után 20 év alatt kell visszafizetnie, ez pedig szerinte elég idő lesz ahhoz, hogy jó állást találjon. Azon nem gondolkozott, hogy tanulás mellett dolgozzon, de mint meséli, barátnője dolgozik hetente kétszer. Telefonos operátor, és havi 10-15 ezer forintot tud így összeszedni. Ez természetesen nem fedez minden kiadást, de egy ki kiegészítésnek elég.

Inkább dolgozik

Nem kedveli a hiteleket, és ezért nem is vett fel semmilyen kölcsönt Kollár László, aki hidrogeológus mérnöknek készül. Mint mondja szerencséje van, hiszen közel lakik Miskolchoz, így nem kell kollégiumot vagy albérletet fizetnie. Csak a buszbérletet kell megvennie és néhány tankönyvet, de ezt a saját keresetéből kifizeti. László ugyanis, ha ideje engedi dolgozni jár. Árufeltöltő a nagyáruházakban. Dolgozott nyáron , és amíg nem kezdődik el a zh-időszak, addig folytatja tanév közben iss. Így mondhatjuk, hogy majdnem önellátó.

ÉM

 A tények

A Diákhitel Központ Zrt. tájékoztatása szerint:

– A 2012/13-as tanévben eddig Diákhitel1-et 431 fő, Diákhitel2-t 231 fő vett fel Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

– A Miskolci Egyetemen a 2012/13-as tanévben eddig Diákhitel1-et 225-en, Diákhitel2-t 160-an vettek fel.

– Országosan a 2012/13-as tanévben eddig 6500 fő vette fel a Diákhitel1-et és 6000 fő élt a Diákhitel2 konstrukció adta lehetőségekkel.

- Borsod megyében jogászhallgatók igényelték a legtöbben (20 fő) a Diákhitel2-t ebben a tanévben.

– Az átlagos szemeszterenkénti Diákhitel igénylési összeg Diákhitel1 esetében 220 ezer, Diákhitel2 esetében 230 ezer forint.

– Az igényelt összegek október 15-én érkeznek meg az ügyfelek számláira, Diákhitel2 esetében a felsőoktatási intézményekhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában