Helyi közélet

2012.10.08. 08:35

Diploma kell? Fizess érte!

Miskolc - A hírek szerint a fővárosban sem lesz állami ösztöndíjas jogász és közgazdászképzés.

Miskolc - A hírek szerint a fővárosban sem lesz állami ösztöndíjas jogász és közgazdászképzés.Sajtóhírek szerint a szakminisztérium tovább akarja szűkíteni az államilag támogatott szakok számát. Az a terv, hogy jövőre már egyáltalán nem indulna állami jogász- és közgazdászképzés az egyetemeken, valamint a műszaki és természettudományi férőhelyek számát sem növelnék. A Zrínyi Ilona Gimnázium diákjai már hallottak a tervekről, és egyáltalán nem örülnek neki. Tarr Stefánia sem, aki a közgazdasági pályát nézte ki magának, de ezek után úgy döntött, letesz tervéről. Mint fogalmazott, a fővárosban szeretne tanulni, de mindenképpen olyan szakon, ahol van államilag támogatott keret.

Tóth Péter sem örül a hírnek, hiszen épp a közgazdasági és a jogi pálya között gondolkodik. Olyan diplomát szeretne szerezni, ami biztos jövőt jelent majd a számára. Péter nem szeretné a szüleit a költségtérítéssel terhelni, szülei viszont azt mondják, vállalják a költségeket, döntsön nyugodtan a szíve szerint.

Hirtelen változások

A vidéki egyetemeken ettől a tanévtől az elsőéveseknek nem indult költségtérítéses jogász- és közgazdászképzés, így Miskolcon sem. Mint megtudtuk, a változások nem rendítették meg a két érintett kart, de a hallgatók rosszul jártak. Hiszen a családoknak sokkal nagyobb terhet kell vállalniuk, mint eddig. Torma András, az Állam- és Jogtudományi Kar dékánja az Észak-Magyarországnak kifejtette: a szabályokon nem szabad ilyen hirtelen változtatni. Aki 3 éve jogi pályára készül, az utolsó középiskolai évben már nem tud felkészülni műszaki vagy természettudományos szakra. Hozzátette: a társadalomnak szüksége van a jogászokra, hiszen ők nélkülözhetetlenek az állami és a versenyszférában is. A dékán szerint nincs olyan veszély, hogy a karról elfogynának a hallgatók, mivel a térítési díj viszonylag alacsony, 150 ezer forint egy félévre.

Csökkenő létszám

A Gazdaságtudományi Karon 10-12 százalékkal kevesebb hallgatót vettek föl az idén, mint tavaly – tudtuk meg Kocziszky György dékántól. Rámutatott: a diákok számának csökkenése valószínűleg a demográfiai mutatókat is tükrözi. A dékán úgy fogalmazott: kétségtelen, hogy a változások a családokra nagyobb terhet ró, de érdemes végiggondolni a lehetőségeket.

A karon végzett hallgatókat ugyanis szívesen fogadja a gazdasági élet, és a 2 százalékos kamatozású diákhitel a mai viszonyok között rendkívül kedvezőnek mondható. Bár az is igaz, hogy napjainkban a hitel szó nem hangzik túl jól – jegyezte meg a dékán.

ÉM-HE

A tények 

Államilag támogatott, elsőéves hallgatók száma a Miskolci Egyetemen

Jogászképzés (Év Fő)

2005. 152

2006. 158

2007. 61

2008. 56

2009. 39

1010. 45

2011. 30

2012. 0

Gazdászképzés (Év Fő)

2005. 248

2006. 240

2007. 179

2008. 252

2009. 302

2010. 331

2011. 279

2012. 178*

* Megjegyzés: mesterképzésre felvett hallgatók

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában