Helyi közélet

2012.10.19. 07:23

Bérlő lehet saját ingatlanában

Borsod-Abaúj-Zemplén - Eddig a legtöbben Borsod-Abaúj-Zemplénből ajánlották fel ingatlanjukat megvételre az államnak.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Eddig a legtöbben Borsod-Abaúj-Zemplénből ajánlották fel ingatlanjukat megvételre az államnak.Az Országgyűlés a közelmúltban módosította a Nemzeti Eszközkezelő programját szabályozó törvényt, a kormány pedig ezzel párhuzamosan rendeletben határozta meg a szociálisan rászorulók körét. A módosítások révén jelentősen kibővült a jogosulti kör, mivel már nem feltétel a kényszerértékesítésre jelölés, sem a két, családi pótlékra jogosító gyermek nevelése. Az új feltételeknek köszönhetően szeptemberben érezhetően megnőtt az ügyfelek és a bankok aktivitása is – tájékoztatta az Észak-Magyarországot a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.

500-ból 90„innen”

Mindezek közrejátszhattak abban, hogy az előző hónapban csaknem 500 ingatlan felajánlás érkezett a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-hez. A felajánlott ingatlanok – a hitelszerződés megkötésekor meghatározott – átlagos forgalmi értéke 6,8 millió forint, a forgalmi értékből számított átlagos vételár 3,4 millió forint. A megvételre felajánlott ingatlanok túlnyomó többsége az ország északi és keleti megyéiben található, de az arányok természetesen bármikor változhatnak. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkező felajánlások száma jelenleg megközelíti a 90-et. Megyénkből elsősorban miskolci és ózdi ügyletek érkeztek be eddig, de a számos kistelepülés mellett említhetnénk még Alsózsolcát, Sajószentpétert vagy éppen Edelényt is - kaptuk válaszul kérdéseinkre.

A beérkezett felajánlások feldolgozása folyamatosan zajlik, a beérkezéstől számítva két-három hónap elteltével kerülhet sor az ingatlan adásvételi- valamint a bérleti szerződés megkötésére. Ez idő alatt a NET munkatársai elvégzik az szerződéskötéshez szükséges összes, törvényben meghatározott feladatot.

Mit ellenőriznek?

A NET munkatársai formai és tartalmi szempontból is ellenőrzik a beérkezett dokumentumokat, szükség esetén hiánypótlást kérnek; ellenőrzik a tulajdoni lapot; ha több bank is jelzálogjogot jegyeztetett be az ingatlanra, akkor mindegyikkel felveszik a kapcsolatot; elkészítik a vételár felosztást. A felsoroltakon túl még a szerződéskötést megelőzően a helyszíni szemle során elvégzik a műszaki ellenőrzést is.

Felfüggesztett eljárás

A NET szóvivője, Ternyák Edit fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az eljárás ideje alatt a hiteladós lakhatása nincs veszélyben, mert a végrehajtási eljárást a bank felfüggeszti. Azt is nyomatékosította, hogy a program épp úgy vonatkozik forinthitelesekre, mint a devizában eladósodottakra.

Az eszközkezelőhőz kerülő lakások bérleti díja az ingatlan hitelszerződésbeli forgalmi értékét veszik alapul. Ennek másfél százaléka az éves bérleti díj, amelyet tizenkét hónapra elosztva fizeti meg a bérlő.

ÉM-SzK

 A NET programról

A NET program a Kormány Otthonvédelmi Akciótervének keretein belül a leginkább rászorult hiteladósokon kíván segíteni.

A program a három szereplő – hiteladós, hitelező és a Magyar Állam – közös áldozatvállalásán alapul. Ennek keretében:

a hiteladós lemond az ingatlan tulajdonjogáról, és bérlőként otthonában maradhat,

a Magyar Állam megvásárolja a felajánlott ingatlant;

a hitelező elengedi a hiteladós fennmaradó tartozását. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában