Helyi közélet

2012.10.25. 10:57

Az Északot olvasva jött az ötlet

Miskolc - Harminc boldog kisgyerek vette birtokba a Sályi István utcai játszóteret.

Miskolc - Harminc boldog kisgyerek vette birtokba a Sályi István utcai játszóteret.

"Az Észak-Magyarországban olvastam ez év nyarán a pályázati lehetőséget, innen az ötlet, hogy játszóteret létesítsünk az avasi lakótelepen a Sályi István utca 15-23 számú társasház előtt" - emlékszik vissza az előzményekre Kondráthné Zavaczki Zita itt élő kisgyermekes szülő, aki magára vállalta a pályázat írását. Összetartó és gyermekszerető közösség a Sályi István utcai. Rendszeresen piknikeznek együtt a ház előtti zöld téren vagy a Hejő partján.

Az avasi lakótelep 70 lakásos panelépületét még az 1970-es évék végén emelték és a ház előtti részre egy játszótér is épült, klasszikus elemekkel, csővázas mászókával, csúszdával, homokozóval, miegymással- tudtuk meg Kissné Rásztóczki Éva közös képviselőtől. A lényeg az volt, hogy volt hová lejárni, futkorászni, kikapcsolódni, beszélgetni. Egy helyre, ahol a szülő és gyerek is jól érezhette magát. Az idők során azonban a játszótér alkalmatosságai tönkrementek és a hely annyira életveszélyes lett, hogy öt évvel ezelőtt az önkormányzat úgy döntött, elbontják az egészet. Helyére egy füves térség került, egy mindenre és egyben semmire sem használható szabad terület.

Új generáció

A panelépület egyébként jelentős felújításon van túl, még 2009-ben pályáztak a Zöld Beruházási Rendszer keretében a teljes energetikai korszerűsítésre. A 110 millió forintos beruházási összegből idén májusra megújult az épület. Az 52 milliónyi saját erőt a ház lakói nagyobb részben OTP lakástakarék-szerződésekkel oldották meg. A megszépült társasház kisgyermekes lakóinak már csak egy új játszótér hiányzott! Ezen szeretett volna változtatni az új generáció - hangsúlyozta Kissné Rásztóczki Éva. A fiatalok nem érkeztek üres kézzel, ők voltak azok, akik olvasták az Északban az OTP Bank társasházi pályázatát és azt javasolták: a játszóteret a vissza nem térítendő támogatás felhasználásával kellene újjáéleszteni. Mindenki támogatta az elképzelést, pályáztak és nyertek. A ház a közösségépítés kategória második helyezettjeként 600 ezer forint vissza nem térítendő támogatáshoz jutott.

Ezután azonnal elkezdték a játszótér építését, elvégezték a szükséges földmunkákat és október közepére a játékokat is felszerelték. A pályázati pénzből szerezték be a játékokat. Minden az uniós szabványoknak megfelelő:az ütéscsillapítós alapozás, a mászókás csúszdatorony és a kétüléses mobilhinta is. A támogatók között van a miskolci önkormányzat több cége is, dr. Gonda Géza önkormányzati képviselő is részt vállalt a beruházás finanszírozásában. A ház fiatal lakói pedig vállalták, hogy a játszótér bekerítését saját költségükön, maguk oldják meg, a hálót már meg is vették. A különösebb csinnadratták nélküli avatás október 22-én volt:harminc boldog kisgyerek vette birtokba a Sályi István utcai játszóteret. Mindenki segített, hogy nagy örömünkre elkészült a játszótér- fogalmazott Kondráthné Zavaczki Zita. Az ünnepi babgulyást Balázs Boglárka főzte, a főkóstoló Mészáros Tibor volt.

ÉM-BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában