Helyi közélet

2012.10.09. 15:01

Alkotmányjogi panaszt nyújtanak be az iskolák átadása miatt

Tiszaújváros - Alkotmánybírósági és ombudsmani vizsgálatot kezdeményez Tiszaújváros az iskolaátadások miatt.

Tiszaújváros - Alkotmánybírósági és ombudsmani vizsgálatot kezdeményez Tiszaújváros az iskolaátadások miatt.A dél-borsodi város önkormányzatának képviselő-testülete szerint az iskolák állami fenntartásba vételéről szóló jogszabályok nincsenek összhangban az Alaptörvénnyel, ezért – legutóbbi ülésükön – úgy határoztak, hogy a polgármesteri hivatal szakemberei készítsenek egy alkotmányjogi panaszt és egy beadványt, melyet az Alkotmánybírósához, illetve az ombudsmanhoz nyújtanak be, hogy vizsgálják meg a köznevelési törvény Alaptörvénnyel való összhangját.

Kinyilvánították szándékukat

A szeptember elsején hatályba lépett köznevelési törvény értelmében az óvodák fenntartója minden esetben a települési önkormányzat, míg más köznevelési intézmény esetében az önkormányzat nem láthat el fenntartói feladatokat, csak az intézmény működtetője lehet. A törvény szerint a 3 ezer főt meghaladó lélekszámú településeknek szeptember 30-ig kell kinyilvánítaniuk szándékukat és október 30-ig kell dönteniük arról, hogy nem képesek vállalni a működtetést 2013. szeptember 1-től.

Tiszaújváros Önkormányzata több alkalommal kinyilvánította már, hogy a város intézményekben tanuló gyermekek ellátásának színvonalát mindenképpen meg akarja őrizni, így a legutóbbi önkormányzati ülésen – eleget téve a törvényi előírásoknak – határozatba foglalták, hogy a város gondoskodni kíván a köznevelési intézmények működtetéséről 2013. szeptember 1-je után is. Rögzítették azt is, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a tanulók és a pedagógusok számára biztosítsák mindazon lehetőségeket és juttatásokat, melyeket az elmúlt években nyújtottak.

Visszavennék a fenntartást

A város önkormányzata a döntéssel is jelezni akarja: Tiszaújváros készen áll arra is, hogy – amennyiben a jogszabályi környezet megengedi – a fenntartói feladatokat újra átvegye az államtól.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában