Helyi közélet

2012.10.09. 19:16

A prosztata betegségei: gyulladástól a rákig

Borsod-Abaúj-Zemplén - Miért fontos az ötven fölötti férfiak számára a rendszeres, évenkénti szűrővizsgálat?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Miért fontos az ötven fölötti férfiak számára a rendszeres, évenkénti szűrővizsgálat?A prosztata betegségeire vonatkozó legfontosabb tudnivalókat dr. Máté Zsolt, urológus főorvos (B.-A.-Z. Megyei Kórház és Oktató Kórház) foglalta össze.

A prosztata, más néven dűlmirigy a férfiak nemi működéséhez szükséges váladékot termeli, mely a spermiumok működéséhez, mozgásához szükséges. A hátsó húgycsövet öleli körül, közvetlenül a húgyhólyag előtt helyezkedik el, gesztenyényi nagyságú és formájú szerv. Leggyakoribb betegségei a prosztatagyulladás, a jóindulatú prosztata megnagyobbodás és a prosztata rosszindulatú daganata, a prosztatarák.

A prosztata gyulladása lehet akut és krónikus. Az akut gyulladás magas lázzal, alhasi fájdalmakkal, súlyos vizelési panaszokkal, sokszor vizelési képtelenséggel jár együtt. Gyógyítása antibiotikumokkal, a prosztata hűtésével történik, néha a vizeletet katéterrel kell levezetni a hólyagból. A krónikus gyulladás nem jár ilyen súlyos tünetekkel, de makacs, visszatérő panaszokat okozhat. Gyakori vizelési ingerek, keresztcsonti, gáttáji fájdalmak, fájdalmas magömlés jelezhetik fennállását. Bakteriális eredet esetén elhúzódó antibiotikumos kezelés szükséges, de sokszor csak tüneti kezelés alkalmazható.

Nem „méretarányos”

A prosztata jóindulatú megnagyobbodása már a fiatal felnőttkorban elindul, és az életkor előrehaladásával fokozatosan történik. Az általa okozott tünetekért az a felelős, hogy az általa körülvett húgycsőszakaszt a megnagyobbodott mirigy fokozatosan deformálja és beszűkíti. Leggyakoribb tünete a gyakori, sürgető vizelési ingerek fennállása, a vékonyabb vizeletsugár, maradékérzés a hólyagban, végül a teljes vizelési képtelenség is kialakulhat. A prosztata mérete nem feltétlenül áll összefüggésben az általa okozott panaszok mértékével. Kezelése kezdetben gyógyszeres úton történik, de az esetek egy részében csak műtéti úton lehet orvosolni a problémát. A prosztata méretétől függően endoszkópos vagy nyílt műtéti megoldás lehetséges.

Ahogy a kor nő...

A prosztatarák a férfiak harmadik leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegsége. Korai stádiumban tüneteket nem okoz, előrehaladásával a jóindulatú prosztata-megnagyobbodáshoz hasonló tüneteket produkálhat, de vérvizelés is előfordulhat. A prosztatarák előfordulási gyakorisága 50 éves kor fölött erősen megemelkedik, és fokozatosan nő az életkor előre haladtával. Mivel megelőzésére igazán jó módszer nem áll rendelkezésre, a rendszeres, évenkénti szűrővizsgálat szinte az egyetlen lehetőség a korai diagnózis felállítására.

A kettő együtt...

A szűrővizsgálat során a prosztata tapintásos vizsgálata történik a végbélnyíláson keresztül (mely a közhiedelemmel ellentétben semmilyen fájdalommal nem jár), valamint vérvétel a prosztata specifikus antigén (PSA) mértékének meghatározására. A két vizsgálat eredménye alapján nagy valószínűséggel kizárható, illetve megerősíthető a prosztatarák fennállásának lehetősége.

Mivel lehet kímélni?

A prosztata betegségeinek megelőzéséhez hozzájárulhatunk a prosztatakímélő életmód megtartásával. Ennek része a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele, a vizelet visszatartás elkerülése, a csípős-fűszeres ételek, a tömény alkohol, nagy mennyiségű szénsavas ital fogyasztásának mellőzése, a rostdús, növényi olajokban gazdag étrend, és a rendszeres, de visszafogott szexuális élet.

ÉM-SzK


Mit tehetnek a nők?

A teremtés koronái bizony olykor rászorulnak a nők segítségére. Íme néhány jó tanács:

Milyen jelekből jöhet rá, hogy társa is szenved a kellemetlen panaszoktól?

  • Ha feltűnik, hogy a párja az utóbbi időkben sűrűbben jár vécére, mint korábban.
  • Mindenképp gyanús jel, ha éjszaka többször is felkel az ágyból, hogy kimenjen vizelni
  • Ha láthatóan a panaszok zavarják őt a mindennapi életvitelében!
  • Na, de mit tegyek, ha mindezt észrevettem?

  • Beszéljen társával tapintatosan, mégis őszintén! Magyarázza el, hogy ezek a panaszok maguktól nemhogy nem javulnak, inkább tovább romlanak, kezeletlenül pedig egyre súlyosabb következményekhez, akár teljes vizelési képtelenséghez vezetnek!
  • Győzze meg arról, hogy keresse fel az urológus szakorvost!
  • Értesse meg vele, hogy ha rászánja magát és idejét, sok egészséges, kellemes év lehet a jutalma - mindkettőjük jutalma.

  • Borsod-Abaúj-Zemplén - A most 57 éves Ádám panaszai 6-7 éve kezdődtek. Nem sokáig halogatta a vizsgálatot. S ezt nagyon jól tette.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában