Helyi közélet

2012.10.05. 20:53

A legrégebbi gyárat ünnepelték

Miskolc - Alapításának 230 éves évfordulóját ünnepli a Diósgyőri Papírgyár.

Miskolc - Alapításának 230 éves évfordulóját ünnepli a Diósgyőri Papírgyár.Még Mária Terézia sem tudta megakadályozni, hogy 1782-ben megalapítsák Diósgyőrben a papírmalmot, a mai Diósgyőri Papírgyár Zrt. ősét. Túlélt két világégést, tulajdonosváltást, és jelenleg is a magyar ipar stratégiai vállalkozásaként tekinthetünk rá – mondta dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere a társaság fennállásának 230. évét ünneplő rendezvényen pénteken.

S ha ehhez azt is hozzátesszük, hogy Magyarországon ez a legrégebbi gyár, amely változatlan helyen és változatlan feladatkörrel működik, a miskolciak méltán lehetnek büszkék a papírgyárra – tette hozzá Kassai András, a társaság vezérigazgatója. Mint jelezte, itt van az ország egyetlen papíripari múzeuma, ahol láthatjuk Kossuth Lajos és Batthyány Lajos aláírását a Magyar Ipartestület bizonyítványán, mely tanúsítja, hogy 1846-ban nagy ezüstéremmel díjazták a gyár papírját.

Mint elhangzott, a Diósgyőri Papírgyárban jelenleg mintegy 100 fő dolgozik, fele-fele arányban termelnek hazai és külföldi piacokra többek között bankjegy, okmány és jegy alappapírt, valamint vízjeles nyomópapírokat.

Dr. Latorczai János, a Parlament alelnöke szerint a Diósgyőri Papírgyár az állandóságot képviseli a gyorsan változó és folyamatosan fejlődő világunkban. S ez azért is fontos, mert miközben évente 30-40 ezer vállalkozás szűnik meg, és legalább ugyanennyi új cég alakul, szükség van olyan társaságokra, amelyek évtizedeken, évszázadokon átívelően is piacképes termékeket tudnak előállítani.

Járai Zsigmond, az MNB felügyelő bizottságának elnöke is hangsúlyozta, hogy Magyarország legrégebbi gyárának jubileumát ünnepeljük most. Mint mondta, az itt dolgozók felelőssége, hogy úgy gazdálkodjanak a ránk hagyott örökséggel, ahogy tudásuktól és tehetségüktől telik. Ennek szellemében kívánta a társaságnak, hogy gyártsanak minél több papírt a forinthoz és legyen minél több forintja mindenkinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában