Helyi közélet

2012.09.07. 12:17

Ujjé, a sulibüfében nagyszerű

Miskolc - A Szabó Lőrinc általános iskola büféjében népszerűek az egészséges ételek, és a gyümölcsök is.

Miskolc - A Szabó Lőrinc általános iskola büféjében népszerűek az egészséges ételek, és a gyümölcsök is.Hol van már az a világ, amikor némi pékáruból, poharas tejből, és jó esetben néhány szelet csokiból állt egy-egy "békebeli" iskolai büfé kínálata? És hol vannak már a 80-as évek, amikor nem volt szempont az, hogy a "barna kóla" nem túl egészséges itóka? De mi van manapság egy iskolai büfében? Erről is kérdeztük Petheő Attila Lászlót, a miskolci Szabó Lőrinc Általános és Német Két Tanítási Nyelvű Iskola büféjének vezetőjét.

- Az iskola vezetésének és a szülők kérése leginkább az, hogy egészséges áru legyen a büfében. - jelentette ki. - Így aztán most a müzli szelet, a gyümölcs, és az egészséges italáruk is megtalálhatóak a kínálatban. Sajnos természetesen igény van a cukros üdítőkre is, de ez a trend is ha kicsit is, de pozitív irányba változik. Egyre több gyerek keresi az egészséges ételeket, italokat és örömmel jelenthettem ki azt is, hogy egyre több gyümölcsöt adok el. Korábban a hét elején bevittem a büfébe a gyümölcsöt, a hétvégén pedig elvittem... Most azért már szerencsére naponta kell utánatölteni.

Energiaital nincs

Petheő Attila László elmondta azt is, hogy amit akarnak, azt a közeli boltban - már ha akarják - , úgyis megveszik a nebulók.

- Hogy mi most a sláger? - kérdezett vissza a büfé vezetője. - Ez percenként változik, hiszen mindig felkapnak valamit a gyerekek, s akkor mindenki azt veszi. Most a színes cukroscsík, a szivárvány. Előtte pedig a csokiropi volt a menő, de mondom, ez folyamatosan változik. Egyébként azzal az árukészlettel, amely mondjuk két évtizede volt egy sulibüfében, bizony most bezárhatnék. Most minden van, de például a csipsz, a kóla egyre kevésbé "menő", ám persze szükséges tartani. Az energiaitalt ugyanakkor hiába keresik néhányan, nem tartunk.

Arra a felvetésünkre, hogy a pedagógusok mennyire látogatják az intézmény "éléskamráját" Petheő Attila László kijelentette, hogy egy-egy szendvics, vagy éppen párizsi szelet kedvéért benéznek hozzá, de a finom kávéjukat is inkább a tanáriban fogyasztják el.

A családok pénztárcáinak megcsappanásával, vagyis a nehéz gazdasági helyzet és az elszegényedés miatt kevesebb a gyerekek büfében elkölthető pénze is.

- Nagyon változó, hogy egy tanulót mennyi pénzzel engednek el a suliba. - folytatta a büfévezető . - Tudok extrém példát is említeni: jónéhány évvel ezelőtt egy elsős húszezer forintos bankóval akarat fizetni, de természetesen nem ez a jellemző. Nyilván más meg a tíz forintos rágógumit engedheti meg magának.

Nagy az iskola szerepe

- Vannak ajánlásaink az iskolai büfénk üzemeltetője felé, és az iskolavezetés, a kollégák is figyelemmel kísérik azt, hogy milyen élelmiszerek vannak, lehetnek a büfében. - mindezt már Martis Ferencé, a Szabó Lőrinc Általános és Német Két Tanítási Nyelvű Iskola megbízott igazgatója mondta lapunk érdeklődésére, aki hangsúlyozta: ragaszkodnak ahhoz, hogy egészséges élelmiszerek legyenek a büfében.

- Az osztályfőnöki és az egészségtan órákon is különösen felhívjuk az egészséges táplálkozásra a gyerekek figyelmét. - tette hozzá a megbízott intézményvezető. - Sőt! Délutánonként vannak drogprevenciós előadásaink, ahol ezzel kapcsolatban is elhangzanak előadások, hiszen ebben is óriási az iskola szerepe.

(Juhász-Léhi István)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában