Helyi közélet

2012.09.27. 13:31

Történelmet magyarul, fizikát angolul

Miskolc - Az igazgatók aggódnak, az érdekvéső azt mondja, nem kell.

Miskolc - Az igazgatók aggódnak, az érdekvéső azt mondja, nem kell.Módosítaná a két tannyelvű iskolák működését a kormány. A tervek szerint kötelező lesz minden diáknak nyelvvizsgát tennie az érettségi előtt, és lesznek olyan tárgyak, amelyeket mindenképpen magyarul kell tanítani. Ha a parlament elfogadja a változtatásokat, magyarul tanulják majd a diákok a matematikát, az informatikát, a történelmet és a művészettörténetet is. Idegen nyelven oktatják viszont a biológiát, a földrajzot, a fizikát és a kémiát a két tanítási nyelvű osztályokban.

Az érintett iskolák meglepődve és aggódva állnak a változások előtt, az érdekvédő viszont azt mondta lapunknak, a minőségi oktatást nyújtó intézményeket nem veszélyezteti a módosítás.

Az Avastetői Általános Iskolában nagy gondot fog okozni a változás, mondta lapunknak Tóthné Csorba Mária iskolaigazgató. Hiszen a felső tagozaton épp a történelmet tanítják angol nyelven. Ügyelnek azonban arra, hogy a diákok magyarul is tanulhassák a történelmet, erre pluszórákat biztosítanak.

– Fizika és kémi szakos tanárt egyébként is nehéz szerezni, de hol lesz angol-fizika vagy angol-kémi szakos pedagógus? Hiszen a reál szakokat általában nem nyelvvel párosítják – jegyezte meg az igazgató, hozzátéve: ha valóban követelmény lesz, hogy a diákok 8. osztályban nyelvvizsgát tegyenek, akkor viszont felvételit kellene tartani első osztály előtt, hogy csak a kiváló képességű gyerekek kerüljenek be ezekbe az osztályokba.

Nem lesz tanár

A Szabó Lőrinc Általános Iskolában is attól tartanak, hogy nem találnak majd olyan tanárt, aki németül tudja tanítani a természettudományos és a reál tárgyakat. Más megoldás nem lévén a tervek szerint beiskolázzák majd a jelenlegi pedagógusokat, mondta lapunknak Martis Ferencné megbízott igazgató. A némettanár fizikát vagy kémiát tanul majd, a földrajztanár pedig németet.

– Természetesen mi az iskolánkban működő Bosch-osztály német anyanyelvű pedagógusaira is számítunk – tette hozzá.

A nyelvvizsgával kapcsolatban elmondta: tanítványai közül többen megpróbálkoznak már most is a nyelvvizsgával, ha viszont kötelező lesz, akkor mindenkinek el kell majd érnie a megfelelő szintet.

Alkalmazkodik a képzés

Szendrei Zoltán, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete regionális ügyvivője szerint nem kell félni a változásoktól, hiszen idővel a tanárképzés is alkalmazkodik az új szabályokhoz. Az érdekvédő szerint a két tannyelvű képzés sokkal többe kerül, mint a hagyományos nyelvi képzés, pedig ez utóbbi is alkalmas a hatékony nyelvtanulásra. Hozzátette: a reál tárgyakat könnyebb lesz idegen nyelven elsajátítani, hisz több bennük a nemzetközileg használt kifejezés.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában