Helyi közélet

2012.09.19. 13:55

Nézőpont: Arab ősz

<em>Az iszlám újjászületés, az arab tavasz jelentőségét a földkerekség majd’ minden lakójának volt lehetősége felmérni és komolyan venni. És itt nem az iszlám nevében működő terroristákra gondolok. Cselekedetük semmiféle felmentést nem kaphat, de az ítéletmondás mellett nagyon fontos lenne az arab világban békésen élők gondolkodásmódjának megismerése, amely nemcsak közelebb vihet hozzájuk bennünket, hanem elgondolkodtató példákkal is szolgálhat.</em> <strong>Szaniszló Bálint jegyzete</strong>

Az iszlám újjászületés, az arab tavasz jelentőségét a földkerekség majd’ minden lakójának volt lehetősége felmérni és komolyan venni. És itt nem az iszlám nevében működő terroristákra gondolok. Cselekedetük semmiféle felmentést nem kaphat, de az ítéletmondás mellett nagyon fontos lenne az arab világban békésen élők gondolkodásmódjának megismerése, amely nemcsak közelebb vihet hozzájuk bennünket, hanem elgondolkodtató példákkal is szolgálhat. Szaniszló Bálint jegyzeteAz bizonyos, hogy a nyugati keresztény alapokon nyugvó létünktől, gondolkodásunktól kissé távol áll az iszlamista arab lét, de tudomásul kell venni, hogy van, és hogy ők sincsenek kevesebben nálunk, sőt politikai, gazdasági befolyásuk is egyre nagyobb. Kedvelni, tisztelni nem kell őket, de azt a tényt, hogy azonos jogokkal, jogelvárásokkal léteznek, badarság lenne nem tudomásul venni.

Az egykori arab tavasz után most arab ősz van kialakulóban és ennek oka egy film, mely negatív színben festi le Mohamed prófétát és amely ellen ma már nemcsak iszlamisták, hanem keresztények is tiltakoznak. Az egyik irányba sokat hangoztatott toleranciának – azt gondolom – most úgy kellene fordulnia, hogy tiszteletben tartjuk az ő értékeiket és nem az alkotói szabadságot tartjuk fontosnak zászlónk hegyére tűzni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában