Helyi közélet

2012.09.04. 11:06

Megnyitott a farkaslyuki tanbánya

Farkaslyuk - A bányász-vájár képzés gyakorlati helyszíne lesz a felszínről induló új vágat.

Farkaslyuk - A bányász-vájár képzés gyakorlati helyszíne lesz a felszínről induló új vágat.Más volt az idei bányásznap Farkaslyukon, mint a korábbi két évtizedben bármikor. Nem csak a nehézipar múltjára emlékeztek, hanem már a jövőt is tervezték. Az elmúlt szűk egy esztendőben a vállalkozó, az önkormányzat és a megyei politikai vezetés folyamatosan azon dolgozott, hogy az üzemszerű termelést minél hamarabb megkezdhessék. Ezzel párhuzamosan a bányász-vájárképzésre is gondoltak, aminek a gyakorlati helyszíne ugyancsak az Ózd melletti település lesz. Ezt jelentették be hivatalosan a településen megtartott ünnepségen.

- A közelmúlt híradásaiból értesülhettek arról a szándékunkról, hogy a jövőben a képzés és az oktatás szempontjából is oroszlánrészt kívánunk vállalni Farkaslyukon. Méghozzá azzal, hogy az üzemi területünk egyrészét tanbányaként kívánjuk működtetni – fogalmazott a Bányász Napon Molnár György, az Ózdi Szénbányák Zrt. vezérigazgatója. – Ezúton szeretném bejelenti, hogy részvénytársaságunk a Farkaslyuki Bányaüzem tanbányáját megnyitotta, és a felszínről induló vágatot a volt Kossuth-táró mellett elindította.

A Sajó-Menti TISZK szervezi majd az oktatást, a résztvevők az iskolapad után az újonnan hajtott farkaslyuki vájatban sajátíthatják majd el a szakma alapjait.

Előbb az elmélet

- A bejelenés valóban most történt meg, de ahhoz, hogy a tanulókat fogadni tudják, még több műszaki feltételnek teljesülnie kell - tette hozzá Riz Gábor, országgyűlési-képviselő, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke. Az oktatásban részt vevő leendő bányászok biztonságáról, a taneszközök és a munkagépek beszerzéséről még gondoskodni kell. Ezek a következő hetek feladatai lesznek, ezután valóban elindulhat a képzés. Elsőként természetesen az elméleti foglalkozásokkal, hiszen addig senkit nem szabad beengedni a föld alá, amíg nincs tisztában a tennivalókkal és a lehetséges veszélyekkel.

A farkaslyuki bányásznapon felavatták a tárna bejáratától a Gyürky Gyula térre áthelyezet emlékművet, és bányászati munka során elhunyt munkásokra emlékeztek.

Erősödött a hitük

Gábor Dezső polgármester szerint ismét sikerült előrelépniük. A település vezetője kiemelte: ezek a rendezvények erősítik a lakosokban a hitet, és most már a többségük bízik abban, hogy idővel ismét megindulhat a termelés. Molnár György a párhuzamos munka fontosságát hangsúlyozta: Az Ózdi Szénbányák Zrt. vezérigazgatója a tanbánya mellett az üzemszerű termelés mihamarabbi elindítását szorgalmazza. Ehhez azonban szükségük lenne a tárna előtti területre, de egyelőre a tulajdonossal továbbra sincs megegyezés.

- Ezek a tárgyalások zátonyra futottak – erősítette meg Molnár György. – Nem maradt más választásunk, mint jogi úton érvényesítni az akaratunkat a Gyürky-tárna előtti területtel kapcsolatban. Szerintem ez a folyamat néhány hónap alatt lezajlik, és utána már a nagyobb tervekről is beszélhetünk. A tanbánya pedig visszaigazolás a lakosság felé. Szükségünk van a jövő bányászaira, hiszen csak közösen érhetjük el a céljainkat.

A Farkaslyuki Bányásznapon egy szénnel megrakott csillét is felszínre hoztak a kettes nyitópontból. Molnár György szerint bár még a kutató-feltáró időszakot élik, de ősszel további teli csillék gördülhetnek majd ki a bánya bejáratán.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában