Helyi közélet

2012.09.08. 18:43

Japán kertté változott az Ifiház

Miskolc - Akik szombaton ellátogattak az Ifjúsági és Szabaidő Házba, azt érezhették, mintha egy japán kertben sétálnának. Itt rendezték meg ugyanis a bonsai kiállítást.

Miskolc - Akik szombaton ellátogattak az Ifjúsági és Szabaidő Házba, azt érezhették, mintha egy japán kertben sétálnának. Itt rendezték meg ugyanis a bonsai kiállítást.A rendezvény egyben a hazai bonsaikultúra 30 éves ünnepe is volt. Közel száz csodás törpefát állítottak ki, amelyek az ország minden részéről érkeztek, Dunántúlról, fővárosból, Észak-Magyarországról, de a határainkon túlról is: Szlovákiából, Csehországból, Lengyelországból, Litvániából. A közönség láthatott olyan bonsait is, mely közel 100 éves, és persze akadt igazi ritkaság is, mint például: a molyhos tölgy, a vadkörte, a fikusz indico, vagy a virágzó kőris.

Bakon Pál hat miniatűr fáját mutatta meg a közönségnek a kiállításon. Ő 1983-tól, a hazai bonsai klub megalakulásától foglalkozik ezekkel a növényekkel. Amikor ennek szépségéről kérdeztük, csak annyit válaszolt: "Rá kell nézni ezekre a fákra és bennük van a válasz...az arányaik, az összhang...olya, mint a természet kicsiben." A kiállított hat fája csak tizede annak a bonsaigyűjteménynek, amelyet Bakon Pál otthon gondoz. S ha már a gondozásnál tartottunk, elmesélte, hogy különleges törődést igényelnek ezek a törpefák: naponta kell locsolni ezeket, télen, tavasszal extra gondoskodást igényelnek. "Nem lehet lazítani, velük kell hálni, mint az asszonnyal" - fogalmazta meg. És nemcsak a locsolás, átültetés, fagytól, szárazságtól óvás a feladata egy bonsaitulajdonosnak, de mint minden más növénynél, a miniatűr fánál sem árt, ha beszélünk hozzá - tanácsolta Bakon Pál.

Milliókért

Azt is megtudtuk, ezek a fák 150-200 ezer forintba kerülnek, persze van ennél olcsóbb bonsai is, de a kiállításon a többszázezres is láthattunk példát. Bakon Pál elmondta: van olyan fa, amely ára akár milliós nagyságrendben mérhető.

Rácz János, a Miskolci Bonsai Klub elnöke arról beszélt, hogy mit jelent számára bonsai-al foglalkozni: kreatív pihenést, szépséget, örömöt nyújtó hobbi, ugyanakkor türelemre és figyelemre nevel. A kis fák gondozása fejleszti szépérzékünket, gondozásán keresztül pedig a természet körforgásának törvényszerűségeit is megismerhetjük - mondta. Az évek során kitartó gondoskodással igazi műalkotásokat lehet létrehozni, a növény és mestere között észrevétlenül sajátos kapcsolat alakul ki. Napjainkban a bonsainevelés világszerte elterjedt művészet, amelyet nálunk is nagyra becsülnek, és sokan foglalkoznak vele klubokban, egyesületekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában