Helyi közélet

2012.09.19. 12:24

"Boltocskázók" zárórája: újabb sikeres uzsorás akció az Ózdi Rendőrkapitányságon

Ózd - Az Ózdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya idén szeptemberben már a második nagyszabású uzsorás akcióját hajtotta végre. Ez már a tizenharmadik ilyen rajtaütés volt a kapitányság illetékességi területén.

Ózd - Az Ózdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya idén szeptemberben már a második nagyszabású uzsorás akcióját hajtotta végre. Ez már a tizenharmadik ilyen rajtaütés volt a kapitányság illetékességi területén.

Ózd egyik peremkerületében kis élelmiszerboltot üzemeltetett az a 46 éves férfi és 32 éves párja, akik a rendelkezésre álló adatok alapján a tavalyi évtől több, a boltban vásárló rászoruló részére folyósítottak különböző kölcsönösszegeket, majd azokat 50-100 %-kal megnövelten követelték vissza.

A gyanúsítottak a „hitelkihelyezés” során kényszerű kuncsaftjaiknak nem készpénzt folyósítottak, hanem különböző keretösszegeket határoztak meg részükre, amelyeket azok levásárolhattak az élelmiszerboltban. Az elkövetők amellett, hogy a vásárlások összegét kamattal növelték, az élelmiszereket is szokatlanul drágán értékesítették: adósaik azokhoz az átlagos bolti ár négyszereséért juthattak hozzá.

Miután egy-egy sértett eleget tett az uzsorások által meghatározott fizetési kötelezettségnek, azok további pénzösszegeket követeltek tőlük. Amikor az adósok nem tudtak, vagy már nem akartak fizetni, akkor őket vagy családtagjaikat a terheltek veréssel fenyegették meg. Követelésük nyomatékosítására „verőlegényt” is „foglalkoztattak”.

Az elmúlt hét egyik reggelén azonban rendőrök csaptak le az uzsorás párra, illetve a tevékenységüket segítő „erős emberre”, akiket bűnügyi őrizetbe vettek. Az elfogásban az Ózdi Rendőrkapitányság, Bűnügyi Osztályának koordinálása mellett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bevetési Szolgálatának munkatársai is részt vettek.

Az elfogást követően megtartott házkutatás alkalmával több, mint másfél millió forintnyi készpénz, valamint a tartozásokat tartalmazó feljegyzések, különböző szerződések és iratok, továbbá kábítószergyanús anyag is lefoglalásra került.

A nyomozás adatai alapján az immáron előzetes letartóztatásban lévő „triász” tevékenysége alkalmas több rendbeli zsarolás és uzsorabűncselekmény, valamint egy rendbeli visszaélés kábítószerrel megállapítására.

- Az Ózdi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda- 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában