Helyi közélet

2012.09.10. 10:32

Befejeződött a kistokaji (KIS-PE-02) visszasajtoló kút fúrási munkálata

Miskolc, Kistokaj - Korábbi fúrási munkálatoknál lényegesen gyorsabb ütemben zárult le a kistokaji KIS-PE-02 jelű visszasajtoló kút lemélyítése.

Miskolc, Kistokaj - Korábbi fúrási munkálatoknál lényegesen gyorsabb ütemben zárult le a kistokaji KIS-PE-02 jelű visszasajtoló kút lemélyítése.

Sorban a harmadik – a Miskolci Geotermikus Projekt részét képező - visszasajtoló kút fúrását zárta le a PannErgy Kistokajban. A fúróberendezés gyors műszaki telepítését követően a Társaság szakemberei három hét alatt teljesítették a kút lemélyítési munkáit.

A KIS-PE-02 jelű visszasajtoló kút fúrása során 1058 méteres mélységnél bekövetkezett teljes iszapveszteség azt mutatta, hogy a korábbi tapasztalatok szerinti karsztos, repedezettségekben teli mélységben érte el a fúrófej azt a triász korbeli réteget, amely alkalmas folyadék visszasajtolásra.

A következő napokban az 1058 méteres mélységű kút próbatermeltetésére kerül sor a rétegtartalom, és a kút víznyelési paramétereinek megismerése érdekében.

„A KIS-PE-02 jelű kistokaji visszasajtoló kút fúrása várakozásainknak megfelelően zárult le. A térségben lemélyített korábbi kutak kialakításakor szerzett tapasztalatokat felhasználva munkatársaink a korábbi fúrásoknál jóval rövidebb idő, gyakorlatilag három hét alatt valósították meg a harmadik visszasajtoló kút kivitelezését. Ezzel a Miskolci Geotermikus Projekt kútfúrási munkálatai befejeződtek. A 2 kitűnő, nagy hozamú termelő kúttal, és 3 nagy nyelő képességű visszasajtoló kúttal létrehoztuk azt a rendszert, amellyel a kitermelés és visszasajtolás biztonságosan megvalósítható. – nyilatkozta Bokorovics Balázs a PannErgy Nyrt. Igazgatótanácsának elnöke.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában