Helyi közélet

2012.09.30. 14:11

Az Arvisura írójára emlékeztek Ózdon

Ózd- Az Ózdi Arvisura Társaság két napos megemlékezést tartott Paál Zoltán halálának 30. évfordulója emlékére.

Ózd- Az Ózdi Arvisura Társaság két napos megemlékezést tartott Paál Zoltán halálának 30. évfordulója emlékére.A rendezvény ünnepélyes megnyitójára a Palóc-Vasvár Írott-kőnél került sor. A programban egyebek között szerepelt több előadás,Hun kori lovásíjász bemutató,hálaadó istentisztelet az evangélikus templomban,megemlékezés Paál Zoltán sírjánál a gyári temetőben. Az emlékhétvége záró szertartása a Borsó hegyen lett megtartva. PAÁL ZOLTÁN hosszú éveken át haláláig (1982) írta az Arvisurát,Igazmondást amely 14 ezer oldalnyi kéziratot tett ki.Két kötetes monumentális anyaga 1998-ban jelent meg nyomtatásban. Műve a magyarság történetéről szól,a történelem előtti koroktól,a mítologikus időktől kezdődően egészen napjainkig.Továbbá foglalkozik a mű minden olyan néppel,amellyel az évezredek folyamán a magyar törzs valamilyen módon kapcsolatba került.

Ennek emlékezetére készült el néhány évvel ezelőtt a Városház-téren felállított Írottkő-emlékmű,amely egy neves kaligráfus és mongol-kutató, Kovács Imre Barna alkotása. A gránittömb oldalai a négy égtáj felé néznek.Déli oldala az úz nép és a magyarság ősi szellemi hagyományait idézi,a keleti oldal a Kárpát-medence közepére utal a nyugati oldal motivumai a hun-székely-magyar rovásírás abc jeleit mutatják ,az északi oldal az ősök tiszteletére,az eredeti tiszta tudat megőrzésének fontosságára figyelmeztet: " Az a nép,amely megtagadja őseit elvész". 

-Kerékgyártó Mihály-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában