Helyi közélet

2012.09.02. 17:09

Arcok a megyéből: Szabó Tibor - Most bezárult egy ajtó...

Miskolc - Szabó Tibor, a Míves "atyja" nem mondott le arról, hogy másutt, másként újraéleszti most bezáró kávézóját.

Miskolc - Szabó Tibor, a Míves "atyja" nem mondott le arról, hogy másutt, másként újraéleszti most bezáró kávézóját.A 46 esztendős Szabó Tibort talán minden miskolci onnan ismerheti, hogy négy éven át üzemeltette a belvárosban található Míves Kávézót. Igen, üzemeltette, ugyanis vasárnap este bezár az eredeti, és barátságos pici hely. De ki is Szabó Tibor, a Míves szülőatyja, baristája? - Az alsózsolcai gyermekévek után a Földesbe jártam középiskolába spec matekra, majd következett a "hogyan tovább", az útkeresés - vallotta meg Tibor. - A nyíregyházi főiskolára kerültem matematika - rajz szakra, ám mivel elmentem Felsővadászra időközben tanítani, az utolsó két évet levelezőn fejeztem be a fősulin. Ezután Tibor az Amerikai Egyesült Államokba ment tanulni, ahol a tanulásból munka lett, 91-ben haza is tért. Következett az egykori Nagyváthy Általános Iskola, ahonnan annak megszűnése előtt jött el. 1993 már az Eötvös szakközépiskolában érte Szabó Tibort, ahol éppen akkor indult a művészeti képzés. A tanárember rajzot és tűzzománcot okított a nebulóknak, miközben párhuzamosan Debrecenben ugyancsak tűzzománcot tanított. - Szép évek voltak, jó feltételekkel - emlékezett vissza. - Közben minden álmom azt volt, hogy egy olyan vendéglátóegységet hozok össze, amely egyben kultúrközpontként is működik. Ez nem jötte össze akkor Tibor számára, mert pályázati források nem álltak a rendelkezésére. Ekkor jött a lehetőség, hogy mivel kihasználatlanok és vannak üres terei a Miskolci Galériának, mi lenne ha...

Vasárnap este bezár

- ...igen, tulajdonképpen így született meg a Míves! - mondta Szabó Tibor. - Az érdekes, a "más" az volt többek között az eredeti tervekhez képest, hogy miként lehet mindezt megoldani egy 30-, és mondjuk nem egy 300 négyzetméteres helyen? Ugyanakkor fontosnak tartottam a fair trade, vagyis a becsületes kereskedelem eszmeiségének hangsúlyozását egy olyan helyen, ahol nem lehet dohányozni és alkoholt fogyasztani. A Míves Kávézó azonban most vasárnap végleg bezár... - Hogy mit jelent, jelentett nekem ez a négy év? A Míves? - kérdezett vissza szomorúan Szabó Tibor. - Rengeteget... Mindent... Azokat például, akik vendégekből barátok lettek. Mert egy kávézó nem attól kávézó, hogy van benne egy kávégép! Tibor elárulta, hogy talán most már egy picikét jobb a közérzete. "Sokan biztatnak, nagyon sokan, ezért továbbmegyek az úton. Ha nem is itt és nem is ugyan így, de valahol, akár alkalmazottként is csinálni szeretném. Több barát is azt mondta, hogy ugyan most becsukódott egy ajtó, de kinyílik majd egy másik..." - búcsúzott Tibor. Ami bizonyos: vasárnap este bezár a Míves, mert hétfőn üresen kell visszaadnia Szabó Tibor baristának a helyiséget. 

Juhász-Léhi István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában