Helyi közélet

2012.08.31. 12:54

Zöld Nyíl megállók: Nem garanciális a "graffiti mentesítés"

Miskolc - A szakértő szerint a facsemeték a szaporítóanyag hibája miatt száradtak ki a Zöld Nyíl vonalán.

Miskolc - A szakértő szerint a facsemeték a szaporítóanyag hibája miatt száradtak ki a Zöld Nyíl vonalán.Az ősz végére várhatóan befejeződhetnek a Zöld Nyíl projekt keretében megújuló egységes, de mégis egyedi villamosmegállók. - fogalmazott érdeklődésünkre Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. PR- és Kommunikációs vezetője.

Az előzményekről szólva: az első, úgynevezett mintamegálló a Selyemréten épült fel még 2010 végén. Ezt követően Pásztor Imre elmondása szerint - a mintamegálló tapasztalatait figyelembe véve indult el tavaly ősszel a többi felépítmény és az egyedi elemek kialakítása. Az őszi kezdést a téli időszakban leállás követte, ugyanis a nagy hidegben nem volt lehetőség a megállók építésének folytatására. A munkálatok aztán idén tavasszal folytatódtak: a megállók felépítményei mindenhol elkészültek, ahol ez tervbe volt véve, és sok megálló egyedi eleme is beépítésre került.

A teljesség igénye nélkül néhány: Soltész-Nagy Kálmán, Malomszög utcákon lévő utasvárók egyedi elemei már beépítésre kerültek, úgy mint az kőfalazat vagy a rétegzett üveglap. De van már egyedi elem az Újgyőri főtéren és piacnál lévő megállókban – kisméretű tégla –, a Kilián városrészben vagy a Zenta utcán is, mint a táblás faburkolat vagy a Gabion fal. Hiányoznak még a Győri kapu megállóinak speciális beton hátfalai, illetve a Szent Anna téri várostörténeti, valamint a stadion melletti DVTK-történeti, illetve a Diósgyőr városrészi helytörténeti megálló egyedi elemei.

Technológiai okok miatt

- A Győri kapuban lévő megállók ülőfelületeinek kialakítására technológiai okok miatt csak a hátfal elemek beépítését követően kerülhet sor. - folytatta Pásztor Imre. - A megállók készültsége nem csak az időjárástól, hanem attól is függ, hogy milyen egyedi elemet kell beépíteni, hiszen mindegyiket más-más átfutási idővel vállalta annak gyártója, más- és más technikát kíván, kívánt meg a kivitelezés vagy a elemek összeállítása. Megálló-felépítmények a belvárosi megállókban és a vasgyári hurokban nem készültek. A sétálóutcán pedig azért, mert az utca eleve szűk keresztmetszetét nem akarták tovább szűkíteni, míg a vasgyári hurokban is „helyhiány” volt: a keskeny peronokra nem fért el úgy a felépítmény, hogy a megállók akadálymentesen is használhatók legyenek.

A Miskolc Holding Zrt. PR- és Kommunikációs vezetője hozzátette, hogy a villamosmegállók egyedi elemeivel a tervező arra törekedett, hogy ezeket a jegyeket kidomborítva már a megállóban egyedi, de az adott területre mégis jellemző, azzal harmonizáló látvány fogadja az utasokat.

Ha az idő alkalmas

Felvetettük; több helyen elhalt a növényzet, vagy éppen már gazos a megálló.

- A villamosprojekt során tavaly novemberben, majd idén tavasszal csaknem háromezer díszcserjét és több mint háromszáz díszfát ültettek. - mondta az illetékes. - Az elültetett csemeték közül a nyáron több kiszáradt, miközben a Miskolci Városgazda Kft. rendszeresen gondoskodott a megfelelő locsolásról, folyadék-pótlásról. A szakértő szerint a facsemeték az alkalmazott szaporítóanyag hibája miatt száradtak ki. A kivitelezőnek pótlási kötelezettsége van, ami az őszi időszakban, amikor az idő már alkalmas a faültetésre, cserjeültetésre, meg is fog történni. Ugyanakkor a fűnyírás, a kaszálás a városban ütemezetten zajlik, így a megállók környezetének rendben tartása is.

Ami a graffitiket - például a Diósgyőri Gimnáziumnál is össze van firkálva az új megálló - és a rongálásból adódó károkat illeti: ezeket MVK Zrt. munkatársai igyekeznek kijavítani, hiszen az ilyen jellegű károk nem tartoznak a garanciális feladatok körébe.

- Vigyázni kellene értékeinkre, és nem ahhoz rendelni hozzá pénzösszegeket, hogy eltüntessük a szándékos rongálások nyomait. - zárta gondolatait Pásztor Imre.

ÉM-JLI

 A megállók egyediségei

Soltész-Nagy Kálmán utca: kőfalazat

Malomszög utca: rétegzett üveglap

Szent Anna tér: villamostörténeti kiállítás képekben

Thököly utca: üvegmozaik

Balázs Győző tér: üvegbeton

Gyula utca: fazsaluzott beton

Károly utca: mosott kavics

Újgyőri főtér és piac: kisméretű tégla

DVTK Stadion: DVTK képekben

Bulgárföld: fazsindely

Diósgyőri Gimnázium: táblás faburkolat

LÁEV: fakocka hátfal

Zenta utca: Gabion fal (hegesztett falháló benne zúzott kővel)

Diósgyőr városrész: a várnak szentelt megálló

Alsó-Majláth városrész: futtatott növényfal

Köln utca: futtatott növényfal

Felső-Majláth végállomás: a Bükki Nemzeti Park növényvilágának szentelt megálló 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában