Helyi közélet

2012.08.07. 11:50

Teresztenye - Megnyitják a bányát, ha engedik

Miskolc - Két cég is kapott engedélyt kutatófúrásra Teresztenye közelében. Bányát is nyithatnak?

Miskolc - Két cég is kapott engedélyt kutatófúrásra Teresztenye közelében. Bányát is nyithatnak?Az egyik, az Aranyboksa Kft., amely – elmondásuk szerint – halastavat szeretne ott építeni, a másik a Borsodszén Kft. azonban nem tagadja, ha megkapja az engedélyeket, akkor bányát nyitnak. Egyelőre azonban mindketten csak kutatófúrásra kaptak engedélyt. Ezeket jövő év elejéig el kell végezniük, majd egy zárójelentésben összegezni az eredményeket. Ezután újabb engedélyeztetési eljárás következik, egy esetleges bányanyitáshoz.

Érdekeket sért

A Borsodszén Kft. vezetője, Molnár György arra kérte portálunkat, hogy írásban küldjük el neki kérdéseinket.

Megtettük: „mikor kezdik a kutatófúrást, mit szólnak ahhoz, hogy az ott élők tiltakoznak a bányanyitás ellen, ha megkezdik a kutatófúrást, onnantól mikor lehet ebből bánya, a cég engedélye mekkora területre vonatkozik, egy bányanyitás mennyiben befolyásolná az ott élők életét, mennyi lignitet termelnének ki évente, milyen felhasználásra, hiszen egy környezetmérnök szerint a lignit fűtőértéke alacsony?”

Molnár György, a cég vezérigazgatójaezt válaszolta: „A kérdéses területre cégünknek van érvényes kutatási engedélye. A kutatási munkánk megkezdésének pontos időpontját még nem döntöttük el. A tiltakozó akciókról természetesen tudomásunk van, mi azonban ezt a kérdést úgy látjuk, hogy Magyarországon vannak törvények, előírások, szakhatóságok, amelyek és amely szervek hivatottak és jogosultak szabályozni és eldönteni azt, hogy egy adott területen ki végezhet bányászati tevékenységet, és végezhet-e. Amennyiben minden törvény adta lehetőség értelmében bányászati tevékenységet végezhetünk, akkor nyilván ezt meg is tesszük. Ha viszont kizáró okok lépnek fel erre vonatkozóan, természetesen azt is tudomásul vesszük.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában