Helyi közélet

2012.08.15. 14:35

Levegőből földbe tennék a szederkényi kábelt

Tiszaújváros - Nem kis vitát váltott ki Tiszaszederkény városrészben a távvezeték áthelyezési terve.

Tiszaújváros - Nem kis vitát váltott ki Tiszaszederkény városrészben a távvezeték áthelyezési terve.Az elmúlt évek során több tiszaszederkényi közmeghallgatáson megfogalmazódott az igény, hogy váltsák ki – azaz helyezzék a föld alá – a településrészt átszelő – látványában és az ingatlanok használatában is problémás – 22 kilovoltos távvezetéket. Az ÉMÁSZ most látta elérkezettnek az időt, hogy lépjen az ügyben. Mint a város honlapján megjelent írásból megtudtuk, az önkormányzat támogatja a tervezett beruházást, mitöbb, a kábelfektetéssel érintett Bajcsy-Zsilinszky utcában útfelújítást és járdaépítést tervez a munkálatok végeztével. Mindezt Bráz György, a város polgármestere is megerősítette a minapi lakossági fórumon.

Ügyelnek a biztonságra

Dudás József, az ÉMÁSZ tiszaújvárosi régiófelelőse elmlndása szerint nem csupán a légvezeték kiváltásáról van szó. A négy oszloptranszformátort betonházassá alakítják át, a betáplálás pedig a jelenlegi sugaras helyett hurkos lesz, ami jelentősen javítja az üzembiztonságot. Most ugyanis a vezeték meghibásodása, üzemzavar esetén a teljes városrész áram nélkül marad, a fejlesztés után viszont szakaszolható lesz a rendszer.

Egyetlen ingatlant sem érint majd a vezeték, a 2,2 méteres védőtávolság azonban több esetben is benyúlik a portákra.

Az érintett ingatlantulajdonosok egyedi értesítést és térképvázlatot kaptak, így nyomon tudják követni, hol halad a kábel.

Többen aggódnak

Többen aggódnak azért, mert ingatlanukhoz, kerítésükhöz közel halad el a nyomvonal, az érintett utcák többsége ugyanis meglehetősen keskeny, ugyanakkor az előírások szerint az út alatt nem haladhat a nyomvonal. Dudás József szerint az ÉMÁSZ arra törekszik, hogy a lehető legkisebb bontással és a lehető legkevesebb ingatlant érintve épüljön ki a rendszer. Egyik másik problémával is szembe kell néznie az áramszolgáltatónak és az önkormányzatnak is.

Felvetődött ugyanis, hogy középfeszültségű vezeték esetén az elektromágneses sugárzás miatt az említett 2,2 méteres védőtávolság nem elegendő, még akkor sem, ha a szigetelt vezeték a földben halad. Erre vonatkozóan az önkormányzat állásfoglalást kér a környezetvédelmi hatóságtól.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában