Helyi közélet

2012.08.01. 15:55

Jobbik: Szegedi Csanád jogszerűen alkalmazta Novák Elődöt uniós pénzből

Budapest, 2012. augusztus 1., szerda (MTI) - A Jobbik szóvivője szerint nincs hírértéke annak, hogy a párt egyik EP-képviselője brüsszeli forrásokat felhasználva alkalmazta Novák Előd jobbikos országgyűlési képviselőt, aki szerinte jogszerűen kapott fizetést.

Budapest, 2012. augusztus 1., szerda (MTI) - A Jobbik szóvivője szerint nincs hírértéke annak, hogy a párt egyik EP-képviselője brüsszeli forrásokat felhasználva alkalmazta Novák Előd jobbikos országgyűlési képviselőt, aki szerinte jogszerűen kapott fizetést.

Mirkóczki Ádám erről szerdán, más témában tartott sajtótájékoztatóján beszélt kérdésekre válaszolva, azt követően, hogy a hvg.hu arról írt: Novák Előd, aki a közelmúltban uniós zászlót égetett, hónapokon át kapott fizetést Brüsszelből, s "hozzá hasonlóan azok is, akiknek a nevét korábban hírbe hozták a Kuruc.infó nevű szélsőséges portállal". Az oldal a birtokába került hivatalos kimutatásokra hivatkozva közölte: az említett uniós pénzeket Szegedi Csanád pénzügyi keretéből utalták ki.

A Jobbik szóvivője szerint Szegedi Csanádnak "szuverén joga" eldönteni kit alkalmaz a rendelkezésére álló uniós keretből, így Novák Előd jogszerűen kapott fizetést tőle. Hangsúlyozta: hiba lenne egy euroszkeptikus, vagy akár EU-ellenes jobbikus politikust azzal támadni, hogy Brüsszelből is kap pénzt, mivel ők - más szervezetekhez hasonlóan - az unió keretein belül fogalmazzák meg kritikáikat.

Novák Előd a hvg.hu-nak megerősítette, hogy Szegedi asszisztenseként valóban kapott uniós pénzt, amit ő "klasszikus munkabérnek" tekint. Mirkóczki Ádám az erre vonatkozó kérdésre azt mondta, nem tudott arról, hogy Novák Előd korábban Szegedi Csanád asszisztense volt, ám szerinte erről sokan tudhattak a pártban.

Szegedi Csanád előző héten lemondott valamennyi Jobbikban betöltött tisztségéről, ám európai parlamenti mandátumát annak ellenére megtartotta, hogy a Jobbik országos elnöksége egyhangúan Brüsszel elhagyására szólította őt. Vona Gábor ezzel összefüggésben hangsúlyozta: a párt döntésének semmi köze Szegedi Csanád zsidó felmenőihez, szerinte a politikusnak azért kell távoznia az EP-ből, mert egy hangfelvételen "uniós pénzeket ajánlott fel az elítélt és többször is a nyomozó hatóságok látókörébe került" Ambrus Zoltánnak, aki zsidó származásával zsarolta őt.

Ezt megelőzően Novák Előd Facebook-bejegyzésében szólította lemondásra Szegedi Csanádot, amiért korábbi állításával ellentétben feltehetően már régebben is tudott zsidó származásáról. Szegedi Csanád még június végén, több jobboldali hírportál erre tett utalására elismerte: anyai ágon zsidó felmenői is vannak. A barikad.hu-nak adott interjújában akkor úgy fogalmazott, egészen 2011 decemberéig nem tudott zsidó felmenőiről.

Néhány hete azonban a Kettős Mérce nevű blog egy olyan hangfelvételt publikált, amelyen állítólag Szegedi Csanád Ambrus Zoltánnal a jobbikos politikus felmenőiről beszélget még 2010-ben. A blog szerint a hangfelvételen Szegedi Csanád azt állítja, hogy előnyöket tudna biztosítani Ambrus Zoltánnak európai parlamenti források segítségével, amelyekből "teljesen legálisan" tudna neki juttatásokat biztosítani, feltehetően azért cserébe, hogy Ambrus Zoltán az információit ne hozza nyilvánosságra. Szegedi Csanád erre úgy reagált, 2010 őszén kétszer találkozott Ambrus Zoltánnal, és elismerte, hogy a kiszivárgott felvétel az első találkozón készülhetett. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Ambrusnak a származásával kapcsolatos kijelentéseit nem vette komolyan. Szegedi Csanád hozzátette: az uniós források és a zsidó származásának témája egyáltalán nem biztos, hogy abban a sorrendben és olyan közelségben hangzott el, mint ahogy az a kiszivárgott felvételen hallatszik, ezért a felvételt vágottnak, manipulatívnak tartja.

Szegedi Csanád a szerencsi Jobbik alapszervezet vezetéséről, a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöki pozíciójáról és az ezzel járó országos választmányi küldöttségről mondott le.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában