Helyi közélet

2012.08.30. 16:50

Hová lettek az egyetemi hallgatók?

Miskolc - Kevesebb hallgató, kevesebb normatíva. Hogy lehet ezt túlélni?

Miskolc - Kevesebb hallgató, kevesebb normatíva. Hogy lehet ezt túlélni?Huszonkét százalékkal csökkent a felvett hallgatók létszáma a Miskolci Egyetemen a tavalyi adatokhoz képest, tudtuk meg Fekete Sándortól, az intézmény tanulmányi szakreferensétől. A csökkenés tulajdonképpen az országos átlagot tükrözi, ami szintén 22 százalék.

Megijedtek a diákok

Az okokról szólva a szakreferens elmondta: bár az érettségizők száma is egyre kevesebb, de azért nem 22 százalékkal csökkent az arányuk. A hallgatói létszám apadásának nagy valószínűséggel az a fő oka, hogy a diákok megijedtek a hallgatói szerződéstől, melyben például az is szerepel, hogy ha nem szerzik meg a diplomájukat, akkor a tanulás költségeik vissza kell fizetniük. A másik ok pedig az államilag támogatott keretszámok drasztikus csökkentése lehet, tette hozzá a szakember.

Rámutatott: az országos felvételi adatokból az is kitűnik, hogy a Diákhitel2 nem érte el az igazi célját, bár azt korábban sikertörténetként kommunikálták a szakpolitikusok. És bár a hitel valóban rendkívül kedvezményes (kamata 2 százalék), ma Magyarországon mindenkinek rossz érzése támad a hitel szó hallatán. Így viszont nem teljesült a cél, tehát nem nőtt meg annyival az önköltséges hallgatók száma, mint amennyivel az államilag támogatott diákoké csökkent.

Fekete Sándor hangsúlyozta: ha csak a közeli főiskolák felvételi számait vizsgáljuk, akkor kiderül, hogy a miskolci van a legjobb helyzetben. Hiszen Egerben 30, Gyöngyösön 46, Nyíregyházán pedig 40 százalékkal csökkent a felvett diákok száma.

Kevesebb normatíva

A szakember elmondta azt is, a hallgatók apadása miatt kevesebb lesz az egyetem állami normatívája, így minél inkább arra kell helyezni a hangsúlyt, hogy pályázati pénzekből és kutatási megbízásokból legyen elég bevétele az intézménynek. A közeljövőben meg kell vizsgálni azt is, hogy a jelenlegi helyzetben fenn tudja-e tartani az intézmény az oktatói bázisát. A közeljövőben egy milliárdos uniós pályázat segíthet az intézményen, melyet a gyöngyösi és az egri főiskolával közösen nyújtanak be.


Miskolc - Szerdán este 8 óra után hozták nyilvánosságra az idei felsőoktatási pótfelvételi ponthatárait a www.felvi.hu-n. A felvételi döntésről az Oktatási Hivatal minden jelentkezőt levélben tájékoztat.

Budapest, 2012. augusztus 29., szerda (MTI) - Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási pótfelvételik ponthatárait szerda délután a www.felvi.hu oldalon, ezzel több mint kilencezer jelentkező tudta meg, bekerült-e valamelyik felsőoktatási intézménybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában