Helyi közélet

2012.08.28. 16:06

Egy milliárd kellene útravalóra Borsodban

Miskolc - A 2010-es esőzések nyomait jelenleg is nyögik megyénk útjai.

Miskolc - A 2010-es esőzések nyomait jelenleg is nyögik megyénk útjai.A megye több útja is félpályás útlezárás alatt van immár több, mint 2 esztendeje. Mikor oldhatják fel, javíthatják meg például az utat a Hámori tó mellett? - kérdeztük többek között Szilvai József Attilát, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóságának megyei igazgatóját.

- A Miskolc - Dédestapolcsány összekötő úton a 2010-es nagy esőzések következtében leszakadt a Hámori-tó melletti rézsű. Természetesen már ekkor megkezdtük a helyreállítási munkák megszervezését. - válaszolta a szakember az Észak-Magyarország érdeklődésére. - A szükséges kiviteli tervek elkészültek, az építési engedély már a rendelkezésünkre áll. Jelenleg azonban még egy engedély szükséges a Nemzeti Földalaptól, amelynek hiányában a helyreállítási munkákat nem kezdhetjük meg. Amennyiben a Nemzeti Földalap tulajdonosi hozzájárulása a birtokunkban van, a kivitelezés elindulhat, amint a szükséges források is a rendelkezésünkre állnak. Sajnos társaságunk saját forrással nem rendelkezik ilyen típusú helyreállítási tevékenységre, ezért ilyen esetekben az Útpénztár által biztosított forrásokat használhatjuk fel célirányosan, nevesített feladatokra.

Összesen 17 helyen

Arra a felvetésünkre, hogy Sajóvelezden korábban talán még súlyosabb volt a helyzet, hiszen teljes egészében is le volt zárva az út, Szilvai József Attila elmondta, hogy a Vadnát - Sajóvelezddel összekötő út burkolati kárainak helyreállítása 2012. június 14-én befejeződött, a forgalomba helyezési eljárás megtörtént. (A kivitelező az „Útpénztár 2012 HE-DO – Duna Aszfalt Konzorcium”, a szerződés nettó összege 100 907 852 forint volt.)

És, hogy van-e jelen pillanatban kifejezetten járhatatlan, rossz - forgalmasnak mondható - út a megyében? A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóságának megyei igazgatója elárulta: Borsod–Abaúj–Zemplén megyében 2010 tavaszán még számos más helyen is történt rézsű leszakadás az extrém mértékű esőzések következtében, összesen 17 helyen. Ezek közül ötöt már sikerült helyreállíttatniuk, azonban az összes helyreállítás forrásigénye meghaladja az egy milliárd forintot is, így csak a szükséges források biztosítását követően tudják a javításokat elvégezni.

Megtudtuk azt is, hogy jelenleg teljes útlezárás van a Kázsmárk - Büttös összekötő út egy részén (Felsőgagynál) rézsűcsúszás miatt, illetve Encs és Gibárt közötti szakaszon Gibártnál félpályás az útlezárás, ezért jelzőlámpás a forgalomirányítás ugyancsak rézsűcsúszás miatt. Mindkét út helyreállításának esetében a tervkészítés engedélyezés folyamatban van.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában