Helyi közélet

2012.08.02. 09:05

A 70 millió forintos maximumról

A Miskolc Holding Zrt. készfizető kezességvállalásának felső határára a DFC Kft. tett javaslatot.

A Miskolc Holding Zrt. készfizető kezességvállalásának felső határára a DFC Kft. tett javaslatot.

Kedden számoltunk be arról, hogy a miskolci önkormányzat közgyűlésének hétfői munkanapján, zárt ülésen tárgyaltak egy, a DVTK NB I-es labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaságot érintő előterjesztést, ami a ,,Javaslat a Diósgyőr FC Kft.-t érintő döntések meghozatalára” címet viselte. A Miskolc polgármestere, dr. Kriza Ákos által elővezetett határozati javaslatot a képviselők elfogadták, ez pedig azt tartalmazza, hogy a Miskolc Holding Zrt. támogatói szerződést köthet a DFC Kft.-vel 2012. július 1-je és 2013. december 31-e közötti időszakra, havi 2 millió forint értékben, illetve emellett ahhoz is hozzájárult a közgyűlés, hogy a Miskolc Holding Zrt. maximum 70 millió forint erejéig készfizető kezességet vállaljon a DFC Kft. folyószámlahiteleiből fakadó esetleges tartozásaiért, amennyiben tulajdonrészt szerez a labdarúgócsapatot működtető kft-ben (erre a 2012. március 22-én megtartott miskolci önkormányzati közgyűlés már felhatalmazta a Miskolc Holding Zrt.-t, az önkormányzat vagyongazdálkodója egy másik önkormányzati tulajdonú cégtől, a Diósgyőri Sportlétesítményeket Működtető Nonprofit Kft.-től vásárolná meg a DFC Kft.-ben meglévő üzletrészét).

Válaszok

A hétfői közgyűlés után dr. Kriza Ákost és a Miskolc Holding Zrt. vezérigazgatóját, Pállfy Kingát kérdeztük, de érdemi válaszokat nem kaptunk az előterjesztésről, viszont kérdéseinket eljuttattuk írásban, mind a céghez, mind az önkormányzathoz. Utóbbi helyen arra vonatkozó kérdésünkre, hogy miért pont 70 millió forintban maximalizálták a Miskolc Holding Zrt. készfizető kezességét, azt a választ kaptuk, hogy erre a holding részéről fogunk választ adni. Utóbbi szervezet kommunikációs vezetőjétől, Pásztor Imrétől ez a reakció érkezett: ,,Ez egy keretösszeg, amely a DFC Kft. működését segítő folyószámlahitel fedezetéül szolgál.” Mivel ebből a válaszból nem derült ki, hogy miért 70 millióban maximalizálták az összeget, újra feltettük a kérdést, amire ez a válasz érkezett: ,,Mert ekkora az a keretösszeg, amely a DFC Kft. működéséhez szükséges folyószámlahitel fedezetéül szükséges.” Ezután próbáltuk szóban kideríteni, hogy kis és miért döntött erről a számról, de nem jutottunk előrébb, Pásztor Imre annyit mondott, hogy ettől több információt nem tud megosztani ezzel kapcsolatban.

Megkerestük ez ügyben Dudás Hunort is, a DFC Kft. ügyvezetőjét, aki azt mondta, azért volt szükség a leendő tulajdonostól készfizető kezesség vállalására, hogy a DFC Kft.-nek a jövőben ne legyen gondja a napi kifizetések terén abban az esetben sem, ha a miskolci önkormányzat a korábban szerződésben vállalt támogatását nem tudja határidőre teljesíteni. Hogy miért pont 70 millió forintos lett a holding részéről a készfizető kezesség maximuma, ezzel kapcsolatban Dudás Hunor ezt mondta ,,azért, mert a holdinggal folytatott tárgyalások során ezt az összeget kértük, javasoltuk elfogadni, mivel ez megnyugtatóan biztosítja a DFC Kft.-nél a cash flow-t, vagyis a zavartalan pénzáramlást, a társasági napi működéséhez”.

 A másik kérdés

A másik kérdésünk, amelyet a miskolci önkormányzathoz juttattunk el, így szólt: miért volt szükség arra, mi indokolta, hogy ezt a napirendet zárt ülésen tárgyalták? Dobos Tímeától, a városháza szóvivőjétől kaptuk meg dr. Szabó Zoltán aljegyző válaszát, aki a helyi önkormányzatokról szóló módosított 1990. évi LXV. törvény 12. § (4) bekezdésének b) pontjára hivatkozott, amely szerint ,,a képviselő testület zárt ülést rendelhet el a vagyonával való rendelkezés és az általa kiírt pályázat tárgyalásakor, ha a nyilvános tárgyalás üzleti érdeket sértene”. A reagálást követően szerettük volna megtudni, hogy kinek és milyen üzleti érdekét sértette a szóban forgó előterjesztés, vagyis, hogy mi a konkrét oka annak, hogy zárt ülésen tárgyalták az előterjesztést, de erre egyelőre nem kaptunk feleletet. 


36+70 milliót fizethet a Miskolc Holding Zrt. a DFC Kft.-nek.

 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában