Helyi közélet

2012.07.27. 11:24

Meddig szurkolnak az ultrák?

Miskolc - Egyelőre nem lehet tudni, hogy mikortól lesz szurkolói kártyás beléptetés Diósgyőrben.

Miskolc - Egyelőre nem lehet tudni, hogy mikortól lesz szurkolói kártyás beléptetés Diósgyőrben.A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége ez év március 6-án megtartott ülésén hagyta jóvá a Stadion Biztonsági Projekt megvalósításához szükséges, a sportszervezetek számára kiírandó feltételrendszert, aminek a bevezetése csúszik.

Az előzmények

A programot egy évvel korábban, vagyis 2011. márciusában a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága, a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. és a Magyar Labdarúgó Szövetség indította. Az ezzel kapcsolatos pályázati kiírás 2011. december 7-én jelent meg, a jelentkezés határideje december 27-e volt (9 cég adott be pályázatot a határidőig). Az MLSZ elnöksége 2012. január 24-én választotta ki és döntött az ajánlattételre legalkalmasabbnak ítélt 3 cégről. A cél az volt, hogy 2012. június 30-ra már minden, a projektben érintett stadionban működjön a sportrendészeti adatbázissal összekapcsolt központi jegyértékesítési rendszer, illetve erre az időpontra kellett volna elkészülnie az első stadionban a teljes rendszernek (beengedő kapuk, kamerarendszer, vezetési pont kiépítésre kerül), illetve a korábbi tervek szerint október 30-ig minden NB I-es csapat stadionjában felszerelték és beüzemelték volna a biztonsági berendezéseket. Az MLSZ elnöksége a rendszer kiépítésének sorrendjéről 2012. március 6-i ülésén határozott, elsőként a győri stadiont, másodikként Diósgyőrt jelölték meg. Az újabb pályázatot ki is írta az MLSZ, győztest is hirdettek, de a közbeszerzési eljárás időigényessége miatt az Országgyűlés június 18-án törvénymódosítás keretében úgy határozott, hogy az eredetileg vállalt 2012. júliusa helyett egy évvel később, 2013. július 1-ig készüljenek el a stadionokban az új biztonsági rendszerek. Egy héttel később Samu István, az MLSZ biztonsági igazgatója a Digi Sport televíziónak azt nyilatkozta, hogy október végére hat magyar futballstadionban – a győriben, a diósgyőriben, a szombathelyiben, a kecskemétiben, valamint az Újpestnél és a Honvédnél – lesz új biztonsági rendszer, központi jegyértékesítéssel.

Nincs konkrét időpont

Dudás Hunort, a DVTK ügyvezetőjét arról kérdeztük, hogy milyen információi vannak a biztonsági rendszer kiépítésről.

– Az előző szezon végén még úgy volt, hogy itt Diósgyőrben, a kiépítés második helyszínén július végéig befejeződik az ezzel kapcsolatos munka, és valószínűsítették, hogy már az idény első meccsén is működni fog a rendszer – válaszolta az ügyvezető, aki arra a kérdésre, hogy ez így lesz-e azt felelte:– Nincs tudomásom arról, hogy a munka elkezdődött volna, úgyhogy a korábban megjelölt határidő biztos, hogy nem tartható, de hogy mikor valósul meg, azt nem tudom megmondani, mert az MLSZ a bonyolítója ennek a projektnek, és tőlük nem kaptunk erre vonatkozó információt.

Szerettünk volna megkérdezni Samu Istvánt arról, hogy pontosan mikorra épülhet ki a rendszer a Diósgyőri stadionban, de vele nem sikerült beszélnünk, mert szabadságát tölti. Kollégája, Kovács Péter érdeklődésünkre pedig azt válaszolta, hogy a Samu István által korábban mondott október végi időpont tarthatónak tűnik. Hiába érdeklődtünk, ettől pontosabb dátumról, konkrét időpontot nem jelölt meg a biztonságtechnikai szakember.


Szurkolni fognak

A biztonsági rendszer kiépítése a szurkolói kártya bevezetésével is jár, a tervek szerint csak az ezt kiváltók látogathatnák a labdarúgó mérkőzéseket. Ez utóbbi bevezetése ellen tiltakozva levelet kapott szerkesztőségünk, amelyben ez állt: ,,A diósgyőri szervezett szurkolói csoportok egyöntetűen úgy határoztak, hogy tiltakozván a szurkolói kártya bevezetése ellen, a rendszer kötelező működtetésétől kezdődően távol maradnak a szezon további mérkőzéseinek látogatásától.”

Néhány vezető csoport szurkolóját megkérdeztük arról, hogy ezek szerint az Újpest elleni meccsre ez még nem vonatkozik, hiszen a rendszer még nem működik, mindannyian azt válaszolták, hogy most még biztosan ott lesznek a lelátón, hiszen a bejutáshoz nem kell szurkolói kártyát használniuk.


Miskolc - A szurkolói kártya bevezetése ellen érvelt Jakab Péter, a Jobbik miskolci önkormányzati képviselője szerdán délelőtt.

"A diósgyőri szervezett szurkolói csoportok egyöntetűen úgy határoztak, hogy tiltakozván a szurkolói kártya bevezetése ellen, a rendszer kötelező működtetésétől kezdődően távol maradnak a szezon további mérkőzéseinek látogatásától" - áll a diósgyőri szervezett szurkolói csoportok közleményében.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában