Helyi közélet

2012.07.10. 13:57

Lezárul az edelényi kistérségi tanodahálózat-program

Budapest, 2012. július 10., kedd (MTI) - Egyhetes táborozással zárul a héten a Kincses Sziget-Térségi Tanoda Hálózat elnevezéssel, 150 millió forint uniós támogatással indított program, amely Borsod-Abaúj-Zemplén megye leghátrányosabb helyzetű településein zajlott az utóbbi két évben, főleg cigány származású gyerekeknek.

Budapest, 2012. július 10., kedd (MTI) - Egyhetes táborozással zárul a héten a Kincses Sziget-Térségi Tanoda Hálózat elnevezéssel, 150 millió forint uniós támogatással indított program, amely Borsod-Abaúj-Zemplén megye leghátrányosabb helyzetű településein zajlott az utóbbi két évben, főleg cigány származású gyerekeknek.

Káló Norbert, a projekt koordinátora az MTI-nek kedden azt mondta: a szendrőládi Bhim Rao Egyesület koordinálásával Edelényben, Szendrőládon, Szendrőn, Perkupán és Bódvaszilason csaknem 250 hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű, az általános iskola felső tagozatán vagy középiskolában tanuló gyermeknek segítettek tanórán kívüli oktatással.

A 2002-ben létrejött egyesület 2010-ben indította el a leghátrányosabb helyzetű kistérségek számára kiírt Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programja keretében a "Minőségi oktatás támogatása, valamint az egész életen át tartó tanulás elősegítése a kultúra eszközeivel a leghátrányosabb helyzetű kistérségek esélyegyenlősége érdekében" című pályázati projekt megvalósítását.

A térségből 31 pedagógust vontak be, és a délutáni, tanórán kívüli foglalkozásokon túl pályaorientációs, drogprevenciós, kulturális és szabadidős programokat is rendeztek, de a környezettudatos életmódra nevelés mellett a nyelvoktatásra és az informatikai képzésre is nagy hangsúlyt fektettek - mondta el Káló Norbert.

Az uniós támogatással megvalósult projekt során az öt településen létrehozott tanodákat modern számítástechnikai berendezésekkel, megfelelő bútorzattal, oktatási segédeszközökkel, szabadidő eltöltésére alkalmas játékokkal és sporteszközökkel is felszerelték, hogy segítsék a pedagógusok munkáját, valamint a gyerekek megfelelő tanulmányi előrehaladását - tette hozzá.

A programkoordinátor megjegyezte, arra is külön hangsúlyt fektettek, hogy a tanodákban családias légkörben tanulhassanak a gyermekek, növelve bennük az önbizalmat, és hogy olyan élményekhez juttathassák őket, amelyek jobb sorban élő iskolatársaik számára természetesek.

A projekt hétfőtől a Velencei-tó melletti egyhetes táborral zárul, ennek során megtartják a Kincskereső tehetségkutató versenyt: a tanodás diákok csaknem 30 zenés, táncos és egyéb színpadi produkciója közül kiválasztják a hálózat kincseit.

A szombati versenyre a roma kultúra több kiemelkedő személyisége készti fel a diákokat, de sok közéleti személyiség, művész és zenekar is jelen lesz az egyhetes táborban - közölte a Bhim Rao egyesület alelnöke, hozzátéve, a roma kultúráról, a történelemről, az újságírásról és a filmkészítésről is tartanak majd előadást a meghívottak.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában