Helyi közélet

2012.07.04. 14:56

Kánikula - Alkoholt és szénsavast ne!

Miskolc - Sportoljunk-e rekkenő hőségben? Fister Józsefet, a Miskolci Jegesmedvék hokicsapatának sportmasszőrét kérdeztük.

Miskolc - Sportoljunk-e rekkenő hőségben? Fister Józsefet, a Miskolci Jegesmedvék hokicsapatának sportmasszőrét kérdeztük.Az egyik legfontosabb a folyamatos folyadékbevitel! - jelentette ki a szakember. - Az UV sugárzás miatt általában 11 és 15 óra között nem ajánlják azt, hogy a szabadban tartózkodjunk, azonban én azt mondom, hogy 10 és délután 4 óráig, ha tehetjük, ne menjünk ezekben a napokban az utcára. Fister József szerint ugyanakkor óriási a különbség egy folyamatosan kontrollált profi sportoló és például egy amatőr futó között.

- Egy profi, vagy a mögötte álló stáb jól tudja, hogy mit kell tenni például egy nyári felkészülési időszakban, míg egy műkedvelő hamarabb legyint az apróságokra, amelyek viszont rendkívül fontosak tudnak lenne - tette hozzá a DVTK korábbi, az MJJSE jelenlegi masszőre. - Fontos: addig kell inni, ameddig bírjuk! Nem szabad megvárni, amíg szomjasak leszünk.

A masszőr nem ajánlja az alkoholtartalmú és a szénsavas italokat. Ellenben tapasztalatai szerint a "sima" tea kevés cukorral, frissen facsart citrommal kiváló védőital csakúgy, mint a szénsavmentes ásványvíz.

Este 9 után

- Este 9 óra után érdemes cipőt húzni és elővenni a bringát, vagy úszni valamelyik tóban - fogalmazott. - Sőt! A környezetemben sokan csak este 10 után teljesítik napi futó adagjukat.

Fister József felhívta a figyelmet arra is, hogy lehetőleg sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasszanak a hobbi sportolók, ám mint mondta ez minden korosztályra és "antisportolóra" igaz. Kerüljük a nehéz ételeket, inkább gyümölcslevest, vagy könnyű csirkét, pulykát együnk kevés körettel. Azoknak, akik tudják, hogy szív-, vagy valamilyen érrendszeri betegségben szenvednek nem árt, ha akár ebben az afrikai hőségben szüneteltetik is a sportot.

- Ha valaki még sem bír magával, és napközben is kocogni, netán bringázni indul vizet mindenképpen vigyen magával, pihenjen gyakrabban és ne feledje otthon a fejfedőt és fényvédő naptejet - zárta gondolatait a Jegesmedvék jégkorongcsapatának sportmasszőre.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában