Helyi közélet

2012.07.05. 12:24

Jegyzet: Röghöz kötöttség

<em>Itthoni munka, legalább a diploma megszerzésére fordított idő kétszereséig – ezt kérné a kormány a jövőben azoktól a felsőfokú intézményekben tanulóktól, akik államilag vagy részben államilag támogatott képzés keretében szerzik meg a diplomájukat. A tervezett nagy felháborodást váltott ki a fiatalok körében, de a törvényt támogatókat is találunk szép számmal</em>. <strong>Uri Mariann jegyzete</strong>.

Itthoni munka, legalább a diploma megszerzésére fordított idő kétszereséig – ezt kérné a kormány a jövőben azoktól a felsőfokú intézményekben tanulóktól, akik államilag vagy részben államilag támogatott képzés keretében szerzik meg a diplomájukat. A tervezett nagy felháborodást váltott ki a fiatalok körében, de a törvényt támogatókat is találunk szép számmal. Uri Mariann jegyzete.Miért a felháborodás? Az indítvány ellenzői szerint nem várható el, hogy itthon maradjon a diplomás akkor, amikor oly nehéz elhelyezkedni. Ráadásul, míg az hazai fizetésekből nehéz vagy többnyire lehetetlen ötről a hatra jutni, addig ugyanazzal a végzettséggel egy jó szakember a sokszorosát keresheti külföldön. Egyébként pedig nem szabad korlátozni az Unióban a szabad munkaerő-áramlást. És igazuk van!

De ugyanígy van igazság abban, amit a tervezet támogatói mondanak. Mert miért is finanszírozza az állam a mi pénzünkön azoknak a képzését, akik utána külföldön keresik a boldogulásukat, ott akarják hasznosítani tudásukat. Soha meg nem térülő befektetés ez, emellett elveszi a lehetőséget másoktól.

Hogy kinek az igaza igazabb? Azt nehéz lenne eldönteni. Nem is akarom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában