Helyi közélet

2012.07.24. 15:48

Górcső alatt a szállítók - TISPOL akció Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is

Borsod-Abaúj-Zemplén - A háromnapos európai összehangolt közlekedésrendészeti akció Borsod-Abaúj-Zemplénben is elsősorban a tehergépjárművek és autóbuszok, valamint vezetőik ellenőrzésére terjed ki.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A háromnapos európai összehangolt közlekedésrendészeti akció Borsod-Abaúj-Zemplénben is elsősorban a tehergépjárművek és autóbuszok, valamint vezetőik ellenőrzésére terjed ki.A TISPOL Műveleti Csoport éves ellenőrzési terve alapján az „European Operation truck & bus " nemzetközi fokozott közlekedésbiztonsági ellenőrzés 2012. július 24-26. között a közúti forgalomban részt vevő magyar és külföldi tehergépjárművekre és autóbuszokra egyaránt kiterjed. Az akció során a rendőrök azonban a közlekedési szabályok megsértésének észlelése esetén más járművek vezetőivel szemben is intézkednek majd.

Az ellenőrzés Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében elsősorban a lakott területen belüli útvonalakra, a ki-, és bevezető útszakaszokra, gyorsforgalmi utakra és „baleseti gócpontokra” terjed ki. A végrehajtásban valamennyi Rendőrkapitányság, a megyei Forgalomellenőrző Alosztály, valamint az Emődi Autópálya Alosztály munkatársai vesznek részt. Az akcióban a rendőrség együttműködik a B-A-Z. Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőség szakembereivel.

A KSH statisztikája szerint hagyományosan júliusban és augusztusban történik a legtöbb baleset hazánkban, ilyenkor következik be a közúti balesetek közel 60 százaléka. A nyaralószezon alatt a szokottnál is nagyobb a forgalom, a hőség miatt gyakoribbak az elektronikai meghibásodások is, ráadásul olyan autóvezetők is a volán mögé ülnek, akiknek nincs elég rutinjuk.

A tehergépkocsik közlekedésének átlagot meghaladó biztonsági kockázata van, hiszen a méretüknél és tömegüknél fogva egyaránt legnagyobbnak számító járművekkel szemben a közúti közlekedés más résztvevői lényegesen védtelenebbek.

A buszok és vezetőik ellenőrzése pedig azért fontos, mert a buszokkal okozott, vagy a buszok érintettségével bekövetkező balesetek mindig magukban hordozzák a tömegszerencsétlenség, esetlegesen a halálos tömegszerencsétlenség bekövetkezésének lehetőségét.

Az akcióval kapcsolatban fontos kiemelni, hogy a menetrend szerint közlekedő járművek jelentősebb időt igénylő átfogó ellenőrzését a rendőrség csak különösen indokolt esetben hajtja végre.

- B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában