Helyi közélet

2012.07.02. 14:05

„50 ifjú tehetség” XXI. - Rajza járt a Himaláján

Miskolc - Boukhezer Amine, 24 éves, az autisták otthonában él kivételes képességekkel.

Miskolc - Boukhezer Amine, 24 éves, az autisták otthonában él kivételes képességekkel.Boukhezer Amine vagyok, Algériában születtem 1988-ban. Téged hogy hívnak, hol születtél?” - így indítja a beszélgetést a fiatalember. Apja mérnök, anyja fényképész volt, de már nyugdíjasok. 1997-ben Magyarországra költözött a család.

- Autista vagyok, és Algériában nem volt speciális iskola és autistáknak lakóotthon - indokolja Amine. - Budapesten laktunk, de nekem 2009-ben itt találtak helyet, a miskolci lakóotthonban.

Amine írni és olvasni is megtanult, s van néhány „specialitása” is. Egyik szenvedélye a térképrajzolás. Másolni szokta a világtérképet, eközben agyába véste az összes ország nevét, a hozzájuk tartozó fővárossal. Magyarország megyéit, városait is mind ismeri, el tudja helyezni, sőt a falvak egy részét is.

- Én nem jártam a Himaláján, de szerettem volna, ha a világtérkép, amit én rajzoltam, eljut oda - szögezi le.

Amine-t a rajztanára és az anyukája kivitte a repülőtérre, s a Himalájára induló hegymászó csoportot megkérték arra, vigyék magukkal, s helyezzék el megcélzott csúcson a fiú térképét. Így is lett.

Amine korábban több sportágat is űzött: judó, görkorcsolya, pingpong, úszás, futás. Speciális versenyeken sok érmet szerzett. A következő speciális olimpián szeretne elindulni futásban és úszásban. Leghőbb vágya azonban nem ez, hanem hogy az orvosok feltalálják azt a gyógyszert, ami kigyógyíthatná az autizmusból.


  50 arc

Sikeres fiatalokat mutatott be az Észak-Magyarország kiadványa, akik eddigi életükről és terveikről is meséltek a lap munkatársainak. Ez a portré ennek a sorozatnak a része.


Borsod-Abaúj-Zemplén - Tavaly ilyentájt indította útjára lapunk, az Észak-Magyarország egyedülálló kezdeményezését, hogy megyénk 35 évesnél fiatalabb tehetségeit külön kiadványban mutassa be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában