Helyi közélet

2012.07.01. 12:21

„50 ifjú tehetség” XVII. - Aki szétverte a világot

Sárospatak  - Trikó Norbert, 17 éves. A sárospataki diák megnyerte a Kyokushin Karate Világkupát

Sárospatak  - Trikó Norbert, 17 éves. A sárospataki diák megnyerte a Kyokushin Karate VilágkupátTrikó Norbert első pillantásra egy kedves, nyugodt, mosolygós, szerény fiatalember. Második pillantásra is és a harmadikra sem változik alapvetően a helyzet. Trikó Norbert, a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium 11. évfolyamos diákja azonban kedvessége, nyugodtsága, mosolygóssága és szerénysége mellett május közepén Szentesen gyakorlatilag szétverte a világot, így a junior korcsoport -65 kilogrammos súlycsoportban megnyerte a Kyokushin Karate Világkupát. „Tizenegy éve kezdtem foglalkozni a karatéval Sárospatakon – mondja Norbert. – Ötévesen kezdtem sportolni. Belekóstoltam a fociba, az úszásba, a lovaglásba, de igazából a karate volt az, ami megfogott. Egy idő után annyira belemerültem a kyokushin karatéba, hogy az összes többi sport lassanként megkopott.” 

Három éve vágott bele a sárospataki fiatalember a versenyszerű sportolásba, de hogy van helye a versenyzők között, az azt is bizonyítja, hogy viszonylag rövid idő alatt elég szép trófeagyűjteményt sikerült összekaratéznia. „Kétszer nyertem országos bajnokságot, egyszer Európa-kupát, de a legnagyobb siker a mostani Világkupa győzelem volt. Három meccs két nap alatt. Egy orosz, egy holland és egy magyar ellenfelem volt. Az utóbbi a döntőben.” Szép emléket egy ellenfél sem őrizhet a Norberttel történt találkozásról, hiszen valamennyien vesztesen hagyták el a küzdőteret. „Nekem nagyon sokat adott eddig ez a sport. Állóképességet, hiszen ez a szakág erőkarate, majdnem olyan mint a K1, csak itt jobban leszabályozott a küzdelem, vannak tiltott testrészek, ahová ütni, rúgni nem lehet.

A fej például tiltott, oda a rúgást is csak semi-contact szerűen csak jelezni lehet. Emellett önbizalmat is ad, valamint hatalmas akaraterőt, ami személy szerint nagyon sokat segít a tanulásban.” Trikó Norbert annyira megragadt a karate mellett, hogy a jövőben sem akar tőle eltávolodni. „Jövőre érettségizem. Szeretnék utána a Testnevelési Egyetemen tovább tanulni, majd jó lenne profi sportolóként versenyezni, azt követően pedig edzőként maradnék a sportág közelében.”


  50 arc

Sikeres fiatalokat mutatott be az Észak-Magyarország kiadványa, akik eddigi életükről és terveikről is meséltek a lap munkatársainak. Ez a portré ennek a sorozatnak a része.


Borsod-Abaúj-Zemplén - Tavaly ilyentájt indította útjára lapunk, az Észak-Magyarország egyedülálló kezdeményezését, hogy megyénk 35 évesnél fiatalabb tehetségeit külön kiadványban mutassa be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában