Helyi közélet

2012.07.03. 08:14

Dél-borsodi földügyek: Ki nyomoz a végén?

Miskolc - Még mindig nem tudni, mi lesz a dél-borsodi földügyekkel kapcsolatos feljelentések sorsa.

Miskolc - Még mindig nem tudni, mi lesz a dél-borsodi földügyekkel kapcsolatos feljelentések sorsa.Egyelőre kérdéses, hogy a megyei rendőr-főkapitányságnak vagy a Nemzeti Nyomozó Irodának kell-e tisztáznia, történt e bűncselekmény a mezőségi földek haszonbérbeadásakor. Mint korábban beszámoltunk róla, Ángyán József, az év elején lemondott vidékfejlesztési államtitkár jelentésére alapozta az LMP és az MSZP képviselői is feljelentést tettek hűtlen kezelés és hivatali visszaélés gyanújával ismeretlen tettes ellen – egyebek mellett – a dél-borsodi földhaszonbérleti pályázatok miatt.

Az LMP-s képviselő szerint jogsértő volt a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozó mezőségi földek odaítélése, mert az első pályázatot visszavonták, a másodikat pedig úgy írták ki, hogy „egy meghatározott kör legyen a kedvezményezett”. A feljelentő úgy vélte, a hivatali visszaélés gyanúját az alapozza meg, hogy a pályázatok elbírálása szubjektív szempontok szerint történhetett, a hűtlen kezelést pedig azzal követhették el az ismeretlen tettesek, hogy emiatt sok esetben „nem a legalkalmasabb pályázók” kapták meg a földterületeket, akiknek a politikus szerint nincs szaktudásuk, megfelelő végzettségük és nem rendelkeznek az elvárt állatállománnyal sem. Az LMP képviselője a rendőrségen, a szocialista párt pedig a Legfőbb Ügyészségen tett feljelentést – ez utóbbit a vádhatóság a múlt héten küldte át a Borsod megyei főkapitányságra.

Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának munkatársa érdeklődésünkre elmondta: egyelőre nem folyik nyomozás a főkapitányságon dél-borsodi földügyekkel kapcsolatos feljelentésekkel összefüggésben.

Más forrásból úgy értesültünk, a feljelentések megérkeztek megyei főkapitányságra, azonban „illetékességi kérdések merültek fel”, ezért még nem tudni, melyik hatóságnak kell nyomoznia az ügy(ek)ben. Mivel több feljelentés is van ugyanebben a „témakörben”, és ezek nem csak megyénkbeli cselekményekkel vannak kapcsolatban, valószínűnek látszik, hogy az ügyek egyesítése után az NNI-nek kell megindítania a nyomozást.

ÉM-SZP


Kapcsolódó cikkek:

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Tönkremehetnek a falvak, ha a környező földek jövedelme nem helyben hasznosul.

Mezőnagymihály - A szerződéskötések azonnali leállítását, a megkötött kontraktusok felülvizsgálatát és úgy pályázat kiírását sürgeti a volt államtitkár.

Gelej – Demeter Péter: „Senki másnak nem kellettek ezek a földek”.

Tiszaújváros – Még nem kaptunk válaszokat a volt polgármester-jelölttől.

Igrici, Harsány – Az Ángyán-jelentés szerint egy Igriciben élő GYES-en lévő kismama – eredeti foglalkozására nézve jogi asszisztens, műköröm-építő –, Pásztorné Jánosi Katalin is megnyerte 246 hektárnyi állami föld bérleti jogát. Az első pályázati fordulóban ő sem nyújtott be igényt, gazdálkodási gyakorlata neki magának nincs, de helyi információk szerint férje mezőgazdasági vállalkozása csődbe ment, gépeiket is elárverezték.

Eger – két év múlva 14 ezer hektár állami földet kell elosztani. A titkár attól fél, ez a pályázat csak próba volt.

Mezőnagymihály – A Mezőnagymihályhoz tartozó tanyára, Nagyecsérre jelentkezett be az egyik budapesti vállalkozó, aki elérhetőségének egy a budapesti, hatodik kerületi címet is megadott.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában