Helyi közélet

2012.06.14. 15:28

Nem ez volt az első nyertes pályázata

Tiszaújváros - Még nem kaptunk válaszokat a volt polgármester-jelölttől.

Tiszaújváros - Még nem kaptunk válaszokat a volt polgármester-jelölttől.Az Ángyán-jelentés szerint a megismételt pályázat legnagyobb nyertese a Start 2003. Bt., ami három pályázati egységben összesen 493 hektárnyi, Mezőnagymihály határában lévő állami terület haszonbérleti jogát nyerte el.

A cég beltagja a jelentés szerint Kanyok Attila, aki az első pályázati fordulóban 400 hektár területet igényelt. Politikai szál itt is van: a tiszaújvárosi férfi 2010-ben Tiszaújváros FIDESZ-es polgármester-jelöltjeként indult a választáson, és Mengyi Roland kormánypárti országgyűlési képviselőnek, a megyei közgyűlés elnökének választási kampányát irányította, és ma is munkatársa. Kanyok Attila az Ángyán-jelentés szerint eredetileg szociálpedagógus, gazdálkodási tapasztalattal nem rendelkezik és a gazdakörnek sem tagja, valamint a cége székhelyét pár nappal a pályázati határidő lejárta előtt helyezte át Oszlárról Mezőcsátra. Korábbi áruszállítási, közúti fuvarozási főtevékenységét egyidejűleg „egyéb szarvasmarha tenyésztésre” változtatta. Szintén a jelentés megfogalmazása szerint Kanyok Attila tavaly szeptemberben a Tiszatáj Környezet- és Természetvédelmi Közalapítványtól is bérbe vett százhúsz hektárnyi földet, ami Sajópüspökitől Négyesig 122 kilométer hosszan, nyolc faluban helyezkedik el, és 27 tagból áll, így gazdálkodásra alig – Ángyán József megfogalmazása szerint: „terület alapú támogatások felvételére annál inkább!” – alkalmas.

A jelentés megemlíti még, hogy a haszonbérleti szerződést néhány nappal azelőtt írták alá, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium visszavonta a mezőségi földekre első alkalommal kiírt pályázatot. Így Kanyok Attila 613 hektárnyi területen gazdálkodhat, ami – egy e szakterületen kezdőtől – nem kis bátorságra vall, fogalmaz a jelentés.

Még nincs válasz

Természetesen megkerestük Kanyok Attilát is, aki telefonon történő múlt csütörtöki beszélgetésünkkor azt mondta: az e-mailben hozzá elküldött kérdéseinket legjobb tudása szerint igyekszik megválaszolni, lapzártánkig azonban a válasz még nem érkezett meg, így egyebek mellett még nem tudni, milyen tevékenységet kíván folytatni az elnyert 493 hektáron, és mit termel bt. a közalapítványtól bérelt földeken?

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában